27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 30, 2023

Kes Ahmad Zahid bazirkan masa mahkamah, pembayar cukai

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

HAKIM Mahkamah Tinggi, Datuk Collin Lawrence Sequerah (kini Hakim Mahkamah Rayuan) menyifatkan tindakan Peguam Negara untuk tidak meneruskan pendakwaan hanya membazirkan masa mahkamah dan wang pembayar cukai.

Namun, kata beliau, Peguam Negara berhak berbuat demikian dan keputusan tersebut tidak boleh dipersoalkan.

“Mahkamah ini membuat keputusan untuk melepaskan tanpa membebaskan. Sebelum saya tangguhkan, saya ingin menyatakan, apa sekalipun kuasa Peguam Negara di bawah Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan dan Seksyen 254 Kanun Acara Jenayah untuk memulakan dan menarik balik pertuduhan pada bila-bila masa sebelum penghakiman dibuat, tidak boleh dipersoalkan.

“Andainya pihak pendakwaan memutuskan dalam masa terdekat bahawa mereka tidak akan meneruskan pendakwaan, bahawa banyak masa kehakiman yang barharga akan terbuang.

“Di samping itu akan membazirkan banyak wang pembayar cukai, dan dengan ini, mahkamah ditangguhkan,” katanya.

Beliau berkata demikian sejurus melepas tanpa membebaskan (DNAA) Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi daripada 47 kes berkaitan dana Yayasan Akalbudi.

Peguam, Datuk Hisyam Teh Poh Teik mewakili yang Ahmad Zahid memohon anak guamnya dilepas dan dibebaskan.

Ahmad Zahid, 70, telah menghantar surat representasi setebal 200 muka surat kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) sebagai asas pertimbangan agar kesemua pertuduhan terhadapnya digugurkan.

Surat representasi pertama dikemukakan pada Januari lepas manakala kedua, dihantar kepada AGC dengan fakta dan bukti baharu, pada Februari.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah dibicarakan atas 47 pertuduhan iaitu lapan tuduhan rasuah, 12 pecah amanah dan 27 pengubahan wang haram membabitkan dana Yayasan Akalbudi.

Sementara itu, Sequerah ketika membaca keputusan penghakimannya berkata, pihak pendakwaan mengemukakan 11 alasan bagi memohon menghentikan kes.

Katanya, ia termasuk isu-isu yang disebut dalam buku memoir bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas bertajuk My Story: Justice In the Wilderness.

Sequerah berkata, pihak pembelaan berharap tertuduh dilepas dan dibebaskan (DNA) dengan segera. – Edisi 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Lima nelayan Vietnam ditahan ceroboh perairan negara

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Bintulu menahan sebuah bot nelayan asing ketika leka melakukan aktiviti menangkap...

Lagi Artikel Berkaitan