26.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 26, 2024

PRU-15: PDRM gerak 94,411 pegawai, anggota di seluruh negara

PDRM akan bekerjasama dengan semua agensi terutamanya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi memastikan proses pemilihan demokratik itu nanti berjalan lancar.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) akan mengatur gerak seramai 94,411 pegawai dan anggotanya daripada 120,557 warga pasukan itu di seluruh negara untuk penugasan berkaitan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, PDRM mengambil maklum pembubaran Parlimen oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam bagi memberi laluan untuk PRU-15.

Beliau berkata, PDRM juga akan bekerjasama dengan semua agensi terutamanya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi memastikan proses pemilihan demokratik itu nanti lancar.

“Selain penempatan anggota dan kerjasama dengan SPR, PDRM turut mengatur persediaan untuk berganding bahu dengan agensi penyelamat bagi menghadapi kemungkinan berlakunya bencana alam dalam tempoh berlangsungnya PRU15.

“Sehubungan dengan itu, PDRM meminta orang ramai agar bekerjasama memainkan peranan agar pilihan raya umum kelak berlangsung tanpa sebarang insiden yang tidak diingini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Advertisements

Acryl Sani berkata, sebagai anggota masyarakat yang matang dalam menghadapi senario politik, usaha semua pihak untuk mengelak daripada menyentuh perkara-perkara sensitif amat diperlukan.

Menurutnya, PDRM komited dalam menjalankan penugasan bagi memastikan keselamatan dan ketenteraman awam sentiasa terpelihara.

Semalam, Ismail Sabri dalam perutusan khas yang disiarkan menerusi siaran langsung stesen televisyen tempatan, mengumumkan pembubaran Parlimen dan menyatakan bahawa ia dilaksanakan bagi menoktahkan suara-suara yang selama ini meratib keabsahan kerajaan, kerajaan pintu belakang dan kerajaan tebuk atap.

Perdana Menteri berkata, dengan pembubaran itu, mandat akan dipulangkan kepada rakyat bagi negara menzahirkan kestabilan politik dan mewujudkan kerajaan teguh, stabil serta dihormati selepas PRU-15. – BERNAMA

Advertisements

Terkini

PayNet, Yayasan Khazanah lanjut program biasiswa wakalah

YAYASAN Khazanah dan Payments Network Malaysia (PayNet) meneruskan program pemberian biasiswa kepada para pelajar cemerlang yang beragama Islam dan...

Lagi Artikel Berkaitan