23.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Malaysia miliki pakar tempatan bantu tadbir urus ekonomi negara

Barisan pakar ekonomi di dalam negara telahpun mencukupi, namun kerajaan tetap berusaha memantapkan lagi perancangan.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MALAYSIA mempunyai ramai pakar ekonomi tempatan sebagai mekanisme sokongan dalam mengurus tadbir perjalanan ekonomi negara, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, pihak kerajaan turut mendapat khidmat pakar tempatan seperti tokoh korporat dan pihak berkaitan serta wakil antarabangsa seperti Bank Dunia, United Nations Development Business (UNDB) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam usaha memberi buah fikiran membantu memantapkan ekonomi negara dan memastikan perancangan ekonomi berada di landasan yang terbaik.

“Negara kita ada agensi antarabangsa seperti Bank Dunia dan Pejabat PBB, kita sentiasa berjumpa dengan mereka untuk meminta pandangan termasuklah dengan agensi kerajaan, syarikat swasta dan universiti,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Kuala Lah, malam tadi.

Beliau berkata demikian susulan kenyataan bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah yang mencadangkan supaya kerajaan melantik pakar ekonomi dari luar bagi mengekang kejatuhan ringgit yang berlaku sekiranya kerajaan sendiri tidak mampu berbuat demikian.

Baca juga:   RM680 juta stabilkan harga barang, subsidi tepung gandum

Menurut beliau, barisan pakar ekonomi di dalam negara telahpun mencukupi, namun kerajaan tetap berusaha memantapkan lagi perancangan memandangkan tekanan ekonomi turut dirasai di peringkat global.

Mustapa berkata, sehingga hari ini kerajaan sedang menaiki graf pertumbuhan ekonomi yang sihat meskipun dalam keadaan ekonomi yang sedang mencabar.

“Ada tanda-tanda bahawa ekonomi tahun ini tidak ada masalah daripada segi pertumbuhan. Dulu kadar pengangguran 5.3 peratus dan sekarang ini 3.7 peratus, jadi umumnya ekonomi kita semakin pulih tahun depan.

Baca juga:   NCT Group-UCSI University tandatangan MoU Premier Co-Op

“Kita sedia maklum keadaan akan jadi mencabar, insya-Allah kita akan terus berinteraksi dan melakukan libat urus dengan semua pihak,” katanya. – BERNAMA

Wartawan

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan