29.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

UPSI, The World Bank kerjasama selidik didikan kanak-kanak

UPSI akan membantu The World Bank melengkapkan laporan mengenai kanak-kanak dan pusat asuhan  di samping penyelidikan kuantitatif tentang penentuan akses awal pendidikan kanak-kanak.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

UNIVERSITI Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menerusi Pusat Penyelidikan Perkembangan Kanak-kanak Negara (NCDRC) dipilih sebagai universiti pertama berkolaborasi dengan The World Bank Group dalam melaksanakan penyelidikan berkaitan asuhan dan didikan kanak-kanak dalam konteks pembangunan inklusif dan kelestarian kewangan di Malaysia.

Majlis menandatangani surat niat kerjasama itu telah dilaksanakan di Sasana Kijang, Bank Negara dengan UPSI diwakili Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Md Amin Md Taff dan Pengurus The World Bank Group, Dr. Yasuhiko Matsuda.

Md Amin berkata, inisiatif yang diambil kedua-dua pihak bertujuan membantu dalam memberi pemahaman kepada komuniti dan negara berkaitan isu serta cabaran asuhan dan didikan kanak-kanak di Malaysia.

“UPSI akan membantu The World Bank melengkapkan laporan mengenai kanak-kanak dan pusat asuhan  di samping penyelidikan kuantitatif tentang penentuan akses awal pendidikan kanak-kanak untuk isi rumah berpendapatan rendah berdasarkan data daripada Pusat Data Kanak-kanak Kebangsaan (NCDC) yang dibangunkan oleh NCDRC,”katanya. 

Baca juga:   Program ziarah kasih alumni UPSI fokus AKSB Labuan

Sehingga kini, katanya,  NCDC berjaya merekodkan 74,292kanak-kanak, 21,626 pendidik dan 4,731 pusat asuhan di Malaysia.

Menurut beliau, data yang direkodkan mampu membantu pihak berkepentingan dalammemberi manfaat bukan sahaja kepada  aspek asuhan dan perkembangan kanak-kanak, malah melonjakkan ekosistem pendidikan awal usia di Malaysia.          

Berdasarkan keperluan untuk memperkasakan Pendidikan Awal Kanak-kanak di peringkat antarabangsa, katanya, kerjasama dengan World Bank Group bakal mewujudkan kepakaran dua hala bagi memberi manfaat melalui perolehan data yang komprehensif dalam bidang berkenaan.

Baca juga:   19,740 kes baharu harian COVID-19, 274 kes kematian

“NDCRC yang berperanan sebagai pusat penyelidikan, pembangunan pengajaran dan pengeluaran produk kanak-kanak,  menjadi pilihan yang tepat bagi World Bank Group dalam mendapatkan maklumat berkaitan gambaran melalui data berkaitan Perkembangan Kanak-kanak, Pusat Asuhan Kanak-Kanak, Pengasuh dan Pengusaha Taska di Malaysia.

“Diharapkan dengan kerjasama melalui penyelidikan ini bakal memberi manfaat kepada UPSI untuk merealisasikan misi NCDRC menjadi Pusat Kecemerlangan Pendidikan Tinggi (HICoE) yang pertama dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-kanak pertama di Malaysia selain  meningkatkan lagi penarafan UPSI di persada antarabangsa,”katanya.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Profesor Dr. Suriani Abu Bakar;  Pengarah NCDRC, Prof. Madya Dr. Mazlina Che Mustafa, para penyelidik NCDRC serta pakar ekonomi dari World Bank. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

KLIA, LGK kekal lapangan terbang terbaik dunia

LAPANGAN Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) kekal sebagai lapangan terbang terbaik dunia berdasarkan...

Lagi Artikel Berkaitan