23.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

RUU Sumbangan Dana Politik dibentang November ini

Perkara berkenaan telah dipanjangkan kepada Jabatan Peguam Negara untuk diteliti sebelum RUU dimuktamadkan.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN sekali lagi menzahirkan keyakinan dan komitmen bahawa Rang Undang-Undang (RUU) Berkaitan Sumbangan Politik akan dapat direalisasikan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, RUU itu dijangka dibentangkan bagi bacaan pertama pada awal November, disusuli dengan bacaan kedua pada hujung bulan yang sama.

Ahli Parlimen Santubong itu berkata, Pusat Governans, Integriti dan Anti-Rasuah Nasional (GIACC) telah menyediakan skop dan parameter dasar yang digariskan dalam RUU Sumbangan Politik.

Perkara itu, ujar Wan Junaidi, telah dipanjangkan kepada Jabatan Peguam Negara untuk diteliti sebelum RUU berkenaan dapat dimuktamadkan.

“Satu sesi libat urus bersama wakil ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang akan diadakan pada 28 September ini bagi mendapatkan pandangan berhubung perkara dasar bagi RUU Sumbangan Politik yang sedang digubal.

Baca juga:   Pemilihan UMNO: SPRM sah terima aduan rasuah pegawai ROS

“Selain itu, RUU ini juga telah mengambil kira pandangan pihak-pihak berkepentingan melalui sesi libat urus yang telah diadakan bersama pihak pertubuhan bukan Kerajaan (NGO) seperti Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) serta pakar akademik,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini, Wan Junaidi berkata, RUU Sumbangan Politik dijangka dapat dibentangkan pada sidang Parlimen, Oktober depan.

Beliau dalam masa yang sama berkata, beberapa sesi perbincangan dalaman juga telah dibuat bersama jabatan dan agensi kerajaan berkaitan bagi memperincikan dasar penggubalan RUU berkenaan.

Baca juga:   Polis surai penunjuk perasaan selepas Thailand isytihar darurat

Mengulas lanjut, Wan Junaidi berkata, inisiatif untuk memperkenalkan undang-undang yang mengawal selia dana politik pernah diusahakan oleh kerajaan pada 2015 melalui penubuhan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP).

Begitu pun, katanya, hasrat untuk memperkenalkan undang-undang tersebut tidak terlaksana.

“Usaha tersebut sekali lagi dilakukan melalui cadangan kerangka perundangan bagi RUU Sumbangan Politik kerajaan pada November 2019 kepada Parlimen untuk dibentangkan dalam Jawatankuasa Pilihan Khas Menimbang Rang Undang-undang.

“Tetapi, hasrat berkenaan turut tidak kesampaian,” katanya.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan