26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Masalah harga getah rendah dibawa ke Kabinet Rabu ini

Pihaknya akan membentangkan hasil perbincangan tersebut kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada esok (Selasa) sebelum di bawa ke Mesyuarat Kabinet.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MASALAH harga komoditi getah di bawah paras harga siling yang dihadapi oleh penoreh getah dan pekebun kecil ketika ini akan dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet Rabu ini.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kementeriannya dan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) telah mengadakan perbincangan bersama pada Isnin lalu bagi menentukan inisiatif untuk meningkatkan pendapatan penoreh getah.

“Kedua-dua kementerian ini ada kolaboratif dan perkara ini saya fikir nak selesaikan minggu ini juga, bukan minggu hadapan,” katanya selepas merasmikan Program Universiti Utara Malaysia (UUM) Membina Kesejahteraan Rakyat (Mekar) 2022 di Sintok, Kedah, hari ini. 

Hadir sama, Naib Canselor UUM, Profesor Haim Hilman Abdullah serta Pengerusi Penglibatan Ibu Bapa, Komuniti dan Pihak Swasta (PIBKS) Negeri Kedah, Zainol Abidin Mohamad.

Baca juga:   Pejuang tidak akan sertai PRU-15 guna lambang Bebas - Mukhriz

Jelas Mahdzir, pihaknya akan membentangkan hasil perbincangan tersebut kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada esok (Selasa) sebelum di bawa ke Mesyuarat Kabinet pada Rabu.

Kerajaan katanya, memberi jaminan ada inisiatif tertentu yang sedang diusahakan untuk membantu pekebun kecil dan penoreh getah keluar dari kemelut harga yang rendah.

“Kadang-kadang kita terlepas pandang golongan penoreh dan hanya nampak pekebun kecil yang merupakan pemilik tanah semata-mata. Dalam hal ini, kedua-dua golongan tersebut wajar diberi perhatian,” katanya.

Minggu lalu Mahdzir berkata, KPLB sedang merangka dua cadangan untuk diusulkan kepada Ismail Sabri bagi manfaat pekebun kecil Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA).

Baca juga:   Pelaksanaan PEMULIH perlu fokus kumpulan sasar - PAGISA

Dua syor tersebut ialah sama ada menaikkan harga lantai getah sekerap daripada RM2.50 sekilogram atau melanjutkan tempoh Bantuan Musim Tengkujuh daripada tiga bulan kepada enam bulan.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan