29.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 23, 2024

Arab Saudi larang guna visa pelancong tunai haji, umrah

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

VISA pelancong tidak membolehkan pemegangnya menunaikan haji atau umrah ketika musim haji, tegas Kementerian Pelancongan Arab Saudi ketika mengumumkan pindaan pada peraturan visa pelancong.

Pindaan terbaru pada visa pelancong itu turut menetapkan pelancong wajib mematuhi peraturan dan arahan keselamatan sepanjang mereka berada di Arab Saudi termasuk sentiasa membawa dokumen pengenalan.

Pihak kementerian menjelaskan, pemegang taraf pemastautin GCC boleh memasuki Arab Saudi menggunakan visa e-pelancong, sekiranya tempoh pemastautin adalah sah bagi sekurang-kurangnya tiga bulan.

Individu memegang taraf pemastautin GCC bermakna sesiapa yang mempunyai kerakyatan negara GCC iaitu Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain, Oman, Qatar dan Kuwait.

Ini turut merangkumi anggota keluarga pemegang visa kelas pertama yang datang bersamanya selain pembantu rumah yang datang bersama penaja mereka.

Khamis lalu, Arab Saudi mengumumkan peraturan baru yang membenarkan penduduk negara GCC memohon e-visa selain penduduk United Kingdom (UK), Amerika Syarikat (AS) Kesatuan Eropah (EU) memohon visa ketika ketibaan (VOA).

Menteri Pelancongan, Ahmed Al-Khateeb, menandatangani perintah menteri yang akan menjadikan Arab Saudi lebih mudah diakses berikutan permohonan visa dipermudahkan dan dipercepatkan.

Advertisements

Pemegang visa pelancongan dan perniagaan yang sah dari UK, AS atau mana-mana negara di bawah Perjanjian Schengen boleh mendapatkan VOA, sekiranya pemohon pernah melawat negara yang mengeluarkan visa itu sekurang-kurangnya sekali.

Sementara itu, Kementerian Haji dan Umrah menjelaskan bahawa tiada lapangan terbang khusus untuk ketibaan jemaah di Arab Saudi.

Katanya, jemaah boleh memasuki dan meninggalkan Arab Saudi menerusi mana-mana lapangan terbang antarabangsa atau domestik di negara itu.

Menurut kementerian itu lagi, tempoh maksimum untuk jemaah memiliki visa umrah tinggal di Arab Saudi ialah selama 90 hari dan mereka bebas bergerak antara Makkah, Madinah dan semua bandar lain di negara itu.

Tambah pihak kementerian, jemaah boleh merancang program umrah dan memohon visa menerusi saluran elektronik yang diluluskan bagi perkhidmatan umrah individu.

Ziarah umrah mesti diluluskan menerusi aplikasi Eatmarna bagi memastikan jemaah tidak dijangkiti coronavirus atau berhubungan dengan orang yang dijangkiti.

Pendaftaran menggunakan aplikasi Eatmarna dan pengeluaran permit umrah memerlukan pemohon memiliki visa yang sah bagi memasuki Arab Saudi. – AGENSI

Advertisements

Terkini

PRK Sungai Bakap: Pilih Cikgu Joohari atau Abang Abidin

PENGUNDI di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap akan membuat pilihan sama ada Cikgu Joohari atau Abang Abidin sebagai...

Lagi Artikel Berkaitan