25 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

24 termasuk kanak-kanak terbunuh serangan Israel ke atas Gaza

Kementerian Kesihatan di Gaza memberi amaran tentang permulaan kira detik untuk menghentikan perkhidmatan kesihatan di hospital dalam tempoh 72 jam akan datang.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JUMLAH kematian akibat serangan Israel di Gaza meningkat kepada 24 orang, termasuk enam kanak-kanak, menurut pihak berkuasa kesihatan wilayah itu pada Sabtu.

Memetik laporan AFP, Kementerian kesihatan di Gaza menyalahkan Israel atas kematian berkenaan yang turut menyebabkan 203 penduduk, cedera.

Dalam pada itu, Israel berkata, serangan menolak dakwaan melakukan serangan di Jabalia yang mengorbankan kanak-kanak.

Menurutnya, ia disebabkan oleh salah pelancaran roket oleh kumpulan pejuang Jihad Islam.

Terdahulu, Kementerian Kesihatan di Gaza memberi amaran tentang permulaan kira detik untuk menghentikan perkhidmatan kesihatan di hospital dalam tempoh 72 jam akan datang.

Satu-satunya loji janakuasa di Gaza ditutup hari ini selepas kehabisan bahan api, lima hari selepas Israel menghentikan penghantaran bahan itu ke Palestin.

Baca juga:   Netanyahu bakal tersingkir, pembangkang bentuk gabungan baharu

“Loji jana kuasa di Gaza berhenti (beroperasi) kerana kekurangan bahan api,” kata jurucakap syarikat elektrik, Mohammed Thabet Memetik laporan Reuters.

Loji itu beroperasi tanpa penghantaran bahan api melalui Israel sejak negara itu menghentikan penghantaran barangan dan individu merentasi sempadan ke Gaza, sejak Selasa lalu.

Bekalan elektrik di Gaza dijangka terus berkurangan sehingga hanya empat jam sehari, kata Mohammed.

Diesel untuk loji janakuasa itu kebiasaannya dibawa masuk dari Mesir atau Israel, yang mengekalkan kepungan terhadap Gaza sejak Hamas menguasai Gaza pada 2007.

Penutupan sempadan antara Israel dan Gaza dilaksanakan ketika tentera Israel bersiap siaga dengan serangan balas, susulan penahanan dua anggota kanan Jihad Islam di Tebing Barat.

Baca juga:   Gencatan politik: Mesej untuk Zahid, impian Anwar lebur

Kumpulan itu tidak bertindak sehinggalah Israel memulakan serangan udara di Gaza semalam, sekali gus menyebabkan militan itu melancarkan roket ke arah Israel.

Terkini

MKT UMNO putuskan PRU-15 mesti diadakan tahun ini

MAJLIS Kerja Tertinggi (MKT) UMNO malam ini memutuskan agar pembubaran Parlimen hendaklah diadakan dalam masa terdekat bagi membolehkan Pilihan...

Lagi Artikel Berkaitan