29.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 23, 2024

Bekas Exco Johor dilepas, dibebaskan tuduhan rasuah

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pengarah I, Bahagian Perundangan dan Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MAHKAMAH Sesyen Johor Bahru melepas dan membebaskan bekas EXCO Johor, Datuk Abd Latif Bandi dan dua yang lain atas tuduhan rasuah, mengubah wang haram berjumlah RM35.7 juta, lima tahun lalu.

Hakim, Kamaruddin Kamsun membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kesemua tertuduh Abdul Latiff, 56, Ahmad Fauzan Hatim, 30 dan Amir Shariffuddin Abd Raub, 49.

Abd Latif dan Amir Shariffuddin menghadapi 33 pertuduhan rasuah mengikut Seksyen 28 (1) (C) Akta SPRM 2009 yang dibaca bersama Seksyen 16(a)(B) akta sama.

Abd Latif turut menghadapi 13 pertuduhan dan masing-masing empat pertuduhan bagi Amir Shariffudin serta Ahmad Fauzan Hatim di bawah Seksyen 32(8)(c) serta Seksyen 89 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLA) 2001.

Kamaruddin dalam penghakimannya berkata, keputusan dibuat setelah mahkamah meneliti perbicaraan dan hujahan.

“Saya sudah mendengar kes pembelaan dan di akhir kes pembelaan, setelah mendengar keterangan bersumpah daripada kesemua saksi, meneliti kesemua eksibit yang ada, memeriksa keterangan bertulis yang difailkan, dan hujahan lisan yang ada.

“Mahkamah membuat dapatan bahawa OKT (orang kena tuduh) pertama (Amir Sahriffuddin), bayaran fee konsultasi yang OKT berhak menerima adalah sah di sisi undang-undang, menyangkal dakwaan pendakwaan wang diperoleh daripada aktiviti haram secara tidak sah.

“Jadi, OKT 2 (Abd Latif) didapati tidak bersalah menggunakan kuasa untuk mendapat suapan, maka tidak ada mana-mana keadaan yang boleh diwujudkan pendakwaan wang diterima daripada hasil aktiviti haram.

“Kesimpulan secara ringkas, mahkamah mendapati pihak pembelaan berjaya menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

Advertisements

“Justeru, kesemua OKT dilepas dan dibebaskan dari kesemua pertuduhan, dan wang jaminan dikembalikan,” katanya seperti dilaporkan Metro Online hari ini.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pengarah I, Bahagian Perundangan dan Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Abd Latif dan Ahmad Fauzan Hatim diwakili peguam Datuk Salehuddin Saidin, Datuk Hasnal Rezua Merican, Siti Sarah Khalil, Zulaikha Aini Mohamed Khoir Johari, Rahim Alin dan Muzzamil Merican, manakala Amir Shariffuddin diwakili Khairulazwad Sariman.

Sementara itu, Wan Shaharuddin dalam hujahnya berkata, pihaknya akan meneliti keputusan yang diputuskan mahkamah terhadap ketiga-tiga tertuduh, dan akan membuat fail rayuan berhubung keputusan itu minggu ini.

Pada 26 Jun lalu, Mahkamah Sesyen menangguhkan keputusan kes dihadapi bekas Abd Latif dan anak lelakinya serta seorang perunding hartanah.

Pada 14 Jun 2017, Abd Latif, Ahmad Fauzan dan Amir Shariffuddin didakwa atas 33 pertuduhan rasuah dan empat pertuduhan membabitkan pengubahan wang haram berjumlah RM35.7 juta dan masing-masing mengaku tidak bersalah.

Kamarudin pada 21 April 2019 melepas dan membebaskan ketiga-tiga mereka selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie.

Bagaimanapun, pada 7 November 2021, Mahkamah Tinggi mengarahkan bekas Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri itu dengan dua yang lain terbabit untuk membela diri selepas Hakim Datuk Abu Bakar Katar memutuskan Mahkamah Sesyen terkhilaf dalam keputusannya itu.

Advertisements

Terkini

PRK Sungai Bakap: Pilih Cikgu Joohari atau Abang Abidin

PENGUNDI di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap akan membuat pilihan sama ada Cikgu Joohari atau Abang Abidin sebagai...

Lagi Artikel Berkaitan