27.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 4, 2023

Maritim berjaya temui mangsa bot kayak terbalik kurang dua jam

Kejadian bot kayak terbalik lebih kurang 2 batu nautika barat laut Pantai Lutong, Miri.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PASUKAN Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) berjaya menemui mangsa  bot kayak terbalik kurang dua jam dari maklumat awal yang diterima.

Pengarah Zon Maritim Miri, Kepten Maritim Mohd Shafie Paing berkata, Pusat Operasi Zon Maritim Miri telah menerima panggilan telefon pada pukul 9.45 pagi dari Balai Bomba Miri berikutan kejadian bot kayak terbalik bersama satu pemancing pada jarak lebih kurang 2 batu nautika barat laut Pantai Lutong, Miri.

“Menurut pengadu, mangsa menaiki kayak berwarna biru, memakai jaket keselamatan berwarna merah dan memakai baju berwarna Ungu.

“Sejurus menerima laporan berkenaan, aset Maritim Malaysia Bot KILAT 41 telah diatur gerak ke lokasi kejadian,” katanya dalam satu hantaran di Facebook hari ini.

Ujar Mohd Shafie lagi, sekitar pukul 11.40 tengah hari, kru Bot KILAT 41 telah berjaya menemui mangsa dan di bawa ke Jeti Marina Bay bagi tindakan lanjut.

Menurutnya, Maritime Rescue Sub Center (MRSC) Kuching telah menamatkan Operasi CARILAMAT pada pukul 12.18 tengah hari.

“… Maritim Malaysia turut merakamkan ribuan terima kasih kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Agensi sahabat serta orang awam yang telah terlibat secara langsung dalam operasi menyelamat pada pagi tadi,” kongsinya.

Baca juga:   KKM nasihat elak guna khidmat perubatan estetik 'door to door'

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Liga Super: Terengganu mudah jinakkan Perak

TERENGGANU seperti dijangka tidak berdepan masalah untuk menundukkan Perak 3-0 dalam aksi Liga Super yang berlangsung di Stadium Perak,...

Lagi Artikel Berkaitan