23.7 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

Akta Antilompat Parti perlu disokong, diluluskan

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

Oleh ASYRAF WAJDI DUSUKI

PEMUDA UMNO Malaysia berharap agar Pindaan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 yakni Akta Antilompat Parti yang akan mula dibahaskan hari ini dan esok akan disokong dan diluluskan sepenuhnya dengan majoriti dua pertiga.

Pergolakan politik dan ketidakstabilan negara yang berlaku sejak Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu menuntut kerajaan bertindak segera bagi memastikan kestabilan ini tidak bergantung kepada tindakan segelintir wakil rakyat yang gemar melompat parti.

Dalam akta ini dicadangkan untuk membolehkan pindaan Perkara 48 yang berkaitan ‘kehilangan kelayakan menjadi ahli Parlimen’ dengan memasukkan elemen sebarang tindakan lompat parti sebagai salah satu faktor hilang kelayakan.

Perkara ini termasuklah untuk menambahbaik Perkara 46 (6) iaitu seseorang yang melepaskan keahliannya di dalam Dewan Rakyat hendaklah, bagi tempoh lima tahun bermula dari tarikh pelepasan keahliannya berkuat kuasa, hilang kelayakan untuk menjadi ahli Dewan Rakyat.

Isu ini perlu diperhalusi oleh ahli-ahli Dewan Rakyat dan memberikan makna baru terhadap definasi Perkara tersebut serta realiti hasrat pengundi.

Asyraf Wajdi Dusuki
ASYRAF WAJDI DUSUKI

Aspek pilihan kepada parti dan pilihan kepada calon perlu diubah dan hanya dengan pindaan ini nanti sekiranya mana-mana ahli parti yang berhasrat untuk melompat, maka terlucutlah juga kerusi Parlimen yang disandang ketika itu.

Cadangan Datuk Seri Azalina Othman, Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO bagi pilihan raya semula atau recall election perlu diambil kira di mana akan wujud mekanisme baru yang membolehkan rakyat menarik balik mandat yang diberikan kepada wakil rakyat sekiranya mereka melompat parti.

Baca juga:   Teliti semula cadangan pindaan RUU Akta 342
Baca juga:   Cadangan bentang RUU Antilompat Parti awal Jun depan

UMNO sehingga hari ini tetap konsisten dalam perkara ini dan menyokong kepada apa jua resolusi untuk menambahbaik akta lompat parti.

Di dalam Perhimpunan Agung UMNO pada 19 Mac 2022 telah dengan sebulat suara meluluskan usul yang berbunyi “Menggesa melaksanakan transformasi institusi politik termasuk cadangan yang diperjuangkan agar Akta Antilompat Parti dan Pendanaan Politik dibentangkan di Dewan Rakyat.”

Pada Majlis Tertinggi (MT) UMNO 24 Jun yang lalu juga menggesa supaya Kerajaan segera membentang Akta Antilompat Parti sebelum PRU-15 diadakan.

Ini juga adalah sebahagian daripada syarat utama perjanjian MoU – keyakinan dan pembekalan (CSA) antara parti Kerajaan dan pembangkang, yang mana RUU Lompat Parti perlu dibentang di dalam Parlimen di dalam tempoh perjanjian.

Pindaan akta ini amat penting, kerana langkah ini mampu memulihkan kembali keyakinan rakyat terhadap ahli politik dan sistem demokrasi negara. Keyakinan rakyat semakin terhakis dan kestabilan negara terus merudum akibat tindakan wakil rakyat yang tidak bertanggungjawab ini.

Malah tinjauan yang dilakukan pusat penyelidikan swasta Centre for Governance and Political Studies (Cent-GPS) juga membentangkan sebanyak 50 peratus individu percaya bahawa krisis politik semasa dapat dielakkan dengan pelaksanaan undang-undang tersebut.

Pemuda UMNO Malaysia percaya, UMNO akan terus memperjuangkan politik yang progresif, dinamik dan proaktif. Kelulusan ini akan akhirnya memberikan keyakinan kepada rakyat dan menghakis kecelaruan yang timbul selama ini.

Baca juga:   Keputusan SPM 2020 diumum 10 Jun - KPM
Baca juga:   Larangan Ahli Parlimen bertukar parti mula 12 tengah malam ini

Proses ini tidak boleh ditangguh lagi, dan sekiranya ada juga wakil rakyat yang tidak menyokong, maka kita tahu lah siapa dalang katak yang sebenarnya, yang melindungi acara lompat katak selama ini.

  • Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki adalah Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN) merangkap Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Wartawan

Terkini

Anwar hantar notis tuntut Ahmad Amzad mohon maaf

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan notis tuntutan terhadap Datuk Ahmad Amzad Hashim supaya Ahli Parlimen Kuala Terengganu...

Lagi Artikel Berkaitan