26.9 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

Kenapa perlunya peperiksaan bagi pelajar

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

Saudara Pengarang

PEPERIKSAAN adalah perkataan yang paling berbahaya dalam hidup seseorang. Pemikiran segera yang terlintas dalam fikiran adalah untuk bekerja keras dan bertungkus-lumus.

Ia adalah kepercayaan sejagat bahawa semua pelajar perlu berhadapan dengan buku, menyalakan lilin di kedua-dua hujungnya.

Kadang-kadang seseorang itu mahu agar peperiksaan tidak berlangsung supaya tidak mempunyai saat-saat yang tertekan.

Ini adalah masa yang sangat sukar yang perlu dilalui oleh semua orang. Terdapat beberapa pelajar pintar yang tidak sempurna tetapi kebanyakannya mempunyai kenangan yang tidak menyenangkan.

Apa yang akan menjadi atau berlaku dengan keputusan jika tiada ujian? Pelajar akan teruja, ketakutan terhadap peperiksaan, beban kerja keras dan malam tanpa tidur akan hilang.

Mari kita timbang kebaikan dan keburukan. Penilaian terhadap pelajar dan usaha yang dilakukan oleh setiap individu tidak akan dapat direalisasikan. Pelajar mengambil mudah terhadap banyak perkara tanpa perlu mengambil masa belajar biasa.

Tidak akan ada gred. Malah, gred yang diberikan kepada pelajar, sentiasa menggalakkan mereka dan mereka cuba meningkatkan prestasi mereka.

Setiap pelajar biasa merasakan bahawa dia harus mencapai sesuatu dan mencapai pencapaian.

Baca juga:   Bising tanpa beri cadangan efektif tiada guna - Najib

Sebaliknya, pelajar itu sendiri mungkin tergoda untuk bekerja keras, mengetahui bahawa dia tidak perlu bersaing, untuk memenuhi standard sesiapa.

Tanpa peperiksaan, sudah pasti akan wujud sikap tidak berdisiplin, kerana pelajar boleh mengambil mudah, tidak memberi perhatian dalam kelas, menimbulkan tingkah laku tidak terkawal malah boleh menyebabkan buta huruf.

Baca juga:   Tiada menteri Kabinet letak jawatan, semua sokong PM

Pelajar dan ibu bapa akan mengambil kesempatan daripada pengaturan sedemikian. Mengimbas kembali, nampaknya peperiksaan adalah sangat penting, tetapi ia harus menguji setiap kemampuan pelajar.

Tiada ujian yang boleh menjana rasa ingin tahu, mahupun pencarian ilmu, mahupun kepuasan dalam pembelajaran mahupun semangat persaingan.

AZIZI AHMAD
Segambut

Wartawan

Terkini

Harap hubungan Malaysia-Brunei terus diperkukuh – PM

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap agar hubungan dua hala antara Malaysia dan Brunei terus diperkukuh susulan Lawatan...

Lagi Artikel Berkaitan