24.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

Antara mencari maklumat baharu dan rasa ingin tahu

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

Oleh AZIZI AHMAD

SATU kajian baru telah mendedahkan perbezaan utama dalam sebab mengapa orang yang berbeza mencari maklumat baharu.

Walaupun sesetengah orang lebih ingin tahu daripada yang lain, kita semua mempunyai dorongan untuk mempelajari perkara baharu dari semasa ke semasa.

Daripada mencari resipi baharu dalam talian hingga meminta cadangan restoran daripada rakan, mencari maklumat baharu ialah perkara yang kebanyakan kita lakukan setiap hari.

Dalam sesetengah kes, maklumat baharu itu diperlukan , kita mungkin perlu belajar cara memperbaiki singki yang tersumbat atau menjaga tanaman tumbuhan yang dikemukakan dengan cabaran atau isu.

Tetapi dalam beberapa kes seperti mana dan apabila kita mencari resipi masakan baharu, maklumat ini tidak diperlukan sama sekali.

Jadi mengapa kita mencari idea, pengalaman dan cara baharu ini?
Menurut kajian baharu, sebab mengapa kita mencari maklumat yang dipanggil ‘bukan instrumental’ ini berbeza-beza bagi setiap orang.

Malah, penyelidikan yang dijalankan oleh ahli psikologi di Universiti Melbourne mencadangkan terdapat dua jenis personaliti berbeza dalam pencarian maklumat.

‘Jenis’ personaliti pertama yang ingin tahu yang dikemukakan oleh penyelidik adalah seseorang yang berbuat demikian kerana mereka suka meneroka dan mempelajari perkara baharu.

Baca juga:   Jumlah mangsa banjir libat empat daerah di Alor Setar terus meningkat

Orang jenis ini mungkin gemar mengambil bahagian dalam rancangan kuiz atau membaca buku tentang topik rawak hanya untuk kepentingannya dan berkemungkinan mempunyai personaliti yang lebih tinggi dalam sifat yang dikaitkan dengan rasa ingin tahu dan keterbukaan.

Baca juga:   Hanya guru lengkap vaksin dibenar laksana PdPR dalam kelas

Jenis personaliti ingin tahu kedua yang digariskan oleh penyelidik agak berbeza.

Mereka ini tidak mencari maklumat untuk kesenangan atau keseronokkan, tetapi berbuat demikian untuk mengurangkan ketidakpastian; mereka didorong oleh kebimbangan dan keperluan untuk berasa selamat dan termaklum, dan berkemungkinan mempunyai personaliti yang lebih tinggi dalam sifat yang dikaitkan dengan kebimbangan, seperti neurotikisme.

Contohnya, mereka ini mungkin mencari laluan ke sesuatu destinasi beberapa kali sebelum pergi ke sana untuk memastikan mereka tidak tersesat, atau menyelidik setiap gejala keadaan kesihatan untuk meyakinkan diri mereka bahawa mereka tidak mengalaminya.

Untuk menguji teori mereka, pasukan itu menjalankan dua kajian dalam talian di mana mereka menilai peserta pada beberapa ciri personaliti yang berbeza (keterbukaan, neurotikisme, rasa ingin tahu dan sikap tidak bertoleransi) dan membandingkannya dengan cara mereka mendekati siri permainan dalam talian yang disusun daripada dua laluan – laluan penerokaan, dan laluan keselamatan.

Ia kebanyakannya menyimpulkan apa yang dicadangkan oleh penyelidik pada personaliti pertama: mereka yang menduduki tempat yang lebih tinggi dalam keterbukaan dan rasa ingin tahu lebih cenderung untuk mengikuti laluan penerokaan.

Manakala mereka yang lebih tinggi dalam ketidakpastian intoleransi (tetapi bukan neurotikisme, mengejutkan) lebih cenderung untuk mengambil laluan keselamatan.

Ini adalah cara yang menarik untuk melihat cara kita mengemudi dunia dan merupakan peringatan tentang betapa menyeronokkannya untuk mencari maklumat semata-mata untuk kepentingan itu, terutamanya jika anda seorang yang biasanya mencari maklumat sebagai cara untuk menenangkan kebimbangan anda. – Edisi 9

Baca juga:   Hanya PRU mampu hentikan politik tidak siuman - Puad Zarkashi
Baca juga:   'Ini hari raya tuan IGP, carilah masa lain' - Zaid Ibrahim

Terkini

96 PPS sedia diaktif di KL dan Putrajaya -Rina Harun

BAGI persiapan menghadapi musim Monsun Timur Laut (MTL) tahun ini, sebanyak 96 pusat pemindahan sementara (PPS) sedia diaktifkan. Dengan...

Lagi Artikel Berkaitan