24.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

Perlukah kita mansuh ujian, peperiksaan sama sekali?

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

Oleh AZIZI AHMAD

RASIONALNYA tidak, tetapi kita perlu memikirkan semula rancangan dan tujuan ujian atau peperiksaan diadakan.

Terpampang coretan dalam Facebook oleh sebilangan guru mengenai permansuhan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang berlangsung selama 33 tahun (1988-2021) dan bagi yang menyokong hanya menyebut mari kita tinggalkan ‘pembelajaran berorientasikan peperiksaan’ – tiada lagi desakan yang mengagungkan bilangan ‘A’.

Tidak pula yang mengaku siapa sebenarnya yang sering menunjukkan pencapaian A yang diperolehi.

Siapa yang berebut-rebut mempamirkan keputusan pencapaian dan siapa yang sanggup bersusah-payah, berkorban wang ringgit, tenaga untuk memastikan keputusan A diperolehi (walaupun diperingkat UPSR?)

Siapa sebenarnya yang takut pada kegagalan?

Kritikan utama peperiksaan di sekolah dan institut pengajian tinggi (IPT) cenderung berkaitan dengan penyalahgunaan atau penggunaan peperiksaan yang berlebihan, dan bukan dengan pelaksanaan peperiksaan yang masuk akal yang relevan dengan tugas pentaksiran lain seperti persembahan, laporan penyelidikan, respons kreatif, esei, jurnal reflektif dan lain-lain.

Memikirkan semula cara pelaksanaan beberapa ujian dan peperiksaan tidak memerlukan kita meninggalkan semua peperiksaan demi tugas pentaksiran yang lain.

Ujian dan peperiksaan membolehkan pelajar menunjukkan tahap pengetahuan mereka dalam subjek tertentu. Ini lebih sukar dicapai dengan bentuk pentaksiran lain.

Calon boleh menunjukkan kemampuan mereka untuk mendapatkan dan menggunakan pengetahuan; kemahiran yang diperlukan dalam banyak profesion.

Tetapi kita perlu melihat apakah bukti yang diberitahu kepada kita tentang bila peperiksaan itu berkesan, dan bila jenis pentaksiran lain lebih sesuai.

Dalam perbahasan mengenai peperiksaan, mitos yang sama sering dikemukakan berulang kali.
Inilah yang dinyatakan oleh penyelidikan mengenai tiga mitos peperiksaan yang paling biasa:

Mitos 1: Ujian hanya menguji ingatan fakta
Salah satu perdebatan yang paling umum ditawarkan terhadap peperiksaan adalah bahawa ia menguji hanya untuk mengingat, menghafal dan bukan untuk pemahaman yang lebih mendalam.

Penyelesaiannya bukan dengan memansuhkan peperiksaan, tetapi mengubah bagaimana soalan peperiksaan yang dirancang atau bagaimana memperbaiki kelemahan soalan yang dibina.

Ujian yang dirancang dengan baik akan menilai penerapan pengetahuan untuk senario dunia nyata, sintesis pengetahuan merentas sub-topik, kemampuan berfikir secara kritis, atau menyelesaikan masalah yang dapat ditentukan dengan baik dalam sesuatu disiplin.

Baca juga:   MARA buka 1,500 peluang pekerjaan bidang kejuruteraan, teknologi
Baca juga:   PKP penuh: 17 perkhidmatan dibenar beroperasi

Proses membina soalan aras tinggi, sederhana dan rendah ini bergantung sepenuhnya pada soalan yang diajukan.

Menurut penyelidikan, program pengembangan profesional pendek sudah memadai bagi guru berkesan dalam mengubah cara mereka membina soalan peperiksaan.

Pembinaan soalan peperiksaan berpusat di Malaysia adalah urusan Lembaga Peperiksaan, elok kita merujuk kepada lembaga tersebut untuk mengetahui keberkesanan soalan peperiksaan yang dibina.

Mitos 2: Google menjadikan peperiksaan tidak relevan
Hujah kedua yang kadang-kadang ditawarkan terhadap peperiksaan adalah bahawa semuanya boleh didapati di Google.

Implikasinya, tentu saja, adalah bahawa kita tidak lagi memerlukan pengetahuan dalam otak kita ketika kita mempunyai telefon pintar dalam poket kita.
Varian hujah ini adalah bahawa akses internet harus selalu dibenarkan semasa peperiksaan kerana ini mencerminkan pengalaman kita dalam kehidupan sebenar.
Hujah-hujah ini bermasalah kerana dua sebab.

Pertama, penyelidikan menunjukkan bahawa bukan semua yang berpengetahuan dalam bidang tertentu dan adalah sangat sukar untuk mencari maklumat yang tepat di Google.

Kedua, mencari maklumat menerusi Google tidak sama dengan mengakses rangkaian pengetahuan yang sudah ada di dalam otak.

Pengetahuan yang sedia ada adalah kritikal kerana ia menunjuk cara kita mentafsirkan maklumat baru dan menyokong pemikiran kritis dan penyelesaian masalah.

Walaupun seorang pelajar diajar kemahiran generik dalam pemikiran kritis dan analisis, pengetahuan yang luas juga diperlukan untuk mengetahui argumen apa yang relevan dalam domain tertentu dan bagaimana mereka dapat diterapkan. Luas pengetahuan ini tidak dapat diperoleh hanya dengan ‘ber-Google’.

Mitos 3: Belajar untuk peperiksaan tidak meningkatkan pembelajaran
Peperiksaan tidak hanya menilai pembelajaran, tetapi mempromosikan pembelajaran dengan beberapa cara:

• Mengatur diri untuk belajar mempromosikan peraturan diri dan metakognisi (iaitu pemahaman dan kawalan proses pembelajaran anda sendiri).

• Menyusun semula dan menghuraikan bahan yang akan diuji semasa kajian memungkinkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai bahan tersebut.

Baca juga:   Dua beradik mangsa dera diberi perlindungan - Rina

• Proses pengambilan dan penggunaan bahan tersebut secara aktif berkali-kali semasa belajar adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengukuhkan pengetahuan.

Sama seperti latihan membantu otot menjadi lebih kuat semasa bersenam, begitu juga dengan hubungan otak yang lebih kuat semasa belajar.

Sudah tentu, beberapa teknik kajian lebih baik daripada yang lain.

Peperiksaan harus digunakan dalam program pentaksiran yang seimbang

Matlamat program penilaian atau pentaksiran adalah untuk membolehkan calon menunjukkan apa yang mereka tahu dan boleh lakukan.

Dalam program ini, peperiksaan mempunyai kelebihan tertentu. Ujian tidak boleh digunakan dalam semua penilaian (atau bahkan dalam semua disiplin).

Baca juga:   Dua beradik mangsa dera diberi perlindungan - Rina

Beberapa jenis pentaksiran jelas lebih sesuai untuk jenis pengetahuan dan kemahiran tertentu daripada yang lain.

Di mana kemahiran penyelidikan penting, cadangan atau laporan penyelidikan mungkin lebih sesuai.

Di mana kemahiran komunikasi lisan penting, tugas penyampaian mungkin lebih sesuai.

Dan di mana kedalaman pengetahuan tentang satu topik penting, sama ada kerana topik tertentu itu sendiri atau kerana penyelidikan yang lebih fokus akan membolehkan pelajar mempraktikkan dan menyempurnakan kemahiran belajar tertentu – maka karangan, perbahasan kelas, atau penilaian serupa mungkin lebih banyak sesuai.

Tetapi menyatakan bahawa peperiksaan tidak dapat melakukan semuanya tidak sama dengan pendapat bahawa mereka tidak dapat melakukan apa-apa.

Di hampir semua kursus sekolah dan institusi pengajian terdapat pelbagai tujuan, oleh itu program penilaian yang seimbang sangat penting.

Kita perlu tahu apa yang sesuai dengan pengetahuan dan kemahiran yang sedang dinilai, dan bahawa mereka menjadi sebahagian daripada program penilaian yang seimbang dengan pelbagai tugas penilaian yang berbeza.

Kita juga harus menyedari akibat yang tidak diingini yang muncul dalam keadaan ujian tertentu.

Namun, apabila digunakan dengan baik, peperiksaan menawarkan beberapa kelebihan untuk pembelajaran.

  • Penulis adalah pembaca Edisi 9. Artikel ini adalah pandangan peribadi beliau dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Edisi 9.

Wartawan

Terkini

Bayi tak sedarkan diri di pusat asuhan disahkan meninggal dunia

SEORANG bayi lelaki berusia tiga bulan meninggal dunia selepas tidak sedarkan diri ketika berada di pusat asuhan di Seksyen...

Lagi Artikel Berkaitan