29.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024

Lawak, humor mengubah ‘mood’ ketika saat sukar

Mesti Baca

Editor Edisi 9
Editor Edisi 9
Editor Edisi 9

Oleh AZIZI AHMAD

BERITA terkini berbunyi “Larangan rentas negeri, daerah 10 Mei hingga 6 Jun”.

Sebelum itu, ramai yang rasa boleh tersenyum sedikit mengenai kenyataan, “Bagi kawasan PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP) pula, aktiviti ziarah dibenarkan dari 1 hingga 3 Syawal.”

Tapi dengan kenyataan terbaharu, rasanya ramai yang ‘nak senyum ke tak senyum’, tapi kita sebagai rakyat yang bijak, matang dan hati terbuka , elok sahaja kita ‘senyum syukur’.

Editor Kanan NewYork Times, Corinne Purtill memetik contoh yang mencolok hati tentang banyak gelak ketawa yang perlu dimasukkan ke dalam persembahan atau penyampaian yang dapat meningkatkan perhatian penonton dan pengekalan keberkesannya.

Saintis tingkah laku Jennifer Aaker ingin melihat bagaimana menambahkan humor pada kuliah ‘ho-hum’ yang lain akan mempengaruhi penonton. Ia terbukti sebagai penyampaian yang tidak dapat dilupakan.

Beliau meminta perunding media dan strategi Naomi Bagdonas untuk memberikan kuliah tamu.

Penonton tidak menyedari bahawa selain kredensial perundingannya dan mengerjakan MBA-nya, Bagdonas juga mengadakan pertunjukan malam di improvisasi di kelab komedi.

Semasa kuliahnya, beliau menjelaskan penggunaan cerita bersama dengan data, neurokimia, dan analisis faktor (sama ada hambar, humdrum mengikut piawaian kebanyakan orang).

Namun penyampaian komik Bagdonas membuat pelajar tertawa riang dan sangat mengingat kembali poinnya dengan lebih tepat daripada kebanyakan penceramah tetamu lain.

Hasilnya, Aaker dan Bagdonas kini mengajar kursus Humor: Serious Business di Stanford. Kedua-duanya mengajarkan kita bahawa ia bukanlah tentang cerita jenaka, tetapi tentang memupuk kegembiraan.

Sementara seseorang itu mesti berhati-hati dalam mengeluarkan jenaka atau humor agar tidak menyinggung perasaan orang lain, pemimpin yang sahih yang menyatakan empati dan menekankan penyertaan juga dapat menambah humor untuk mendorong kepercayaan di tempat kerja.

Advertisements

Dalam artikel Harvard Business Review, Beard mencatat beberapa sorotan humor:

  • Bersikap jujur dan sahih dalam jenaka atau humor anda
  • Jangan takut untuk mentertawakan diri sendiri – ini menunjukkan bahawa semuanya baik-baik saja
  • Ketawa membuat orang merasa selesa, jadi teruskan dan mengolok-olok perkara-perkara yang ditekankan oleh semua orang

Dalam dunia yang penuh gejolak hari ini, sedikit kelucuan boleh membantu.

“Saya selalu memberikan 100 peratus di tempat kerja: 10 peratus Isnin, 23 peratus Selasa, 40 peratus Rabu, 22 peratus Khamis, dan 5 peratus Jumaat” – Anonymous

Menulis di Forbes, Jacquelyn Smith mengemukakan mengapa humor boleh menjadi kunci kejayaan di tempat kerja:

  • Ia membuat orang berasa selesa
  • Ia dapat mengurangkan tekanan
  • Membantu memacu pemikiran kreatif
  • Membantu membina kepercayaan
  • Dapat meningkatkan semangat dan mengurangkan perolehan pekerja

Namun, beliau menyatakan bahawa tidak semua tempat kerja mendorong jenaka atau humor.

Penceramah perniagaan antarabangsa, Michael Kerr menulis bahawa ia bergantung pada suasana tempat kerja atau pejabat.

Persekitaran yang kurang tersusun, di mana pekerja boleh menjadi diri mereka sendiri, cenderung meluahkan humor mereka dengan lebih terbuka.

Sebilangan pekerja pula dengan sengaja merendahkan tahap humor mereka, untuk dipandang lebih serius.

“Namun, ini boleh menjadi tidak selesa kerana orang yang menganggap diri mereka terlalu serius, ironisnya, dianggap kurang serius oleh orang-orang di sekitar mereka”.

Jangan bersedih jika tidak dapat berhari raya tahun 2021, lagi pun jadikan pengalaman 2020 sebagai pedoman kita.

Wallahualam

  • Azizi Ahmad adalah pembaca Edisi 9. Artikel ini adalah pandangan peribadi beliau dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Edisi 9

Advertisements

Terkini

Buli siber: Letak tanggungjawab kepada pemilik akaun – Gobind

MENTERI Digital, Gobind Singh Deo, mencadangkan undang-undang baharu dipertimbang bagi meletakkan tanggungjawab kepada pemilik platform media sosial atas penyalahgunaannya,...

Lagi Artikel Berkaitan