27.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 26, 2023

Malaysia kecam jenaka keterlaluan pelawak Singapura

Kerajaan Singapura turut memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia berikutan tindakan melampau pelawak yang berasal dari negara itu

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Luar Negeri mengecam pelawak Singapura, Jocelyn Chia yang memperlekeh dan mempersenda tragedi yang pernah melanda Malaysia.

Menterinya, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata, tindakan pelawak tersebut langsung tidak menunjukkan rasa sensitiviti dan empati terhadap rakyat Malaysia dan keluarga mangsa.

Tegas beliau, rakaman video Jocelyn Chia jelas menggambarkan perilaku yang sangat bertentangan dengan nilai-nilai ketimuran negara Asia yang sememangnya terkenal dengan adab dan tatasusila.

“Saya percaya ini bukanlah pendirian atau tindakan yang diterima oleh mana-mana negara apatah lagi menggambarkan pendirian rasmi mana-mana kerajaan.

“Saya berharap sebarang bentuk tindakan atau cubaan seperti ini dapat dihentikan bagi memastikan rasa hormat pada mana-mana negara terus dipelihara,” katanya menerusi kenyataan di sini.

Sejak semalam, tular video berdurasi satu minit 29 saat yang dimuat naik menerusi laman sosial Tik Tok memaparkan pelawak Jocelyn menggunakan Malaysia sebagai bahan jenaka dalam satu persembahan komedi.

Tindakan pelawak terbabit mengundang kecaman netizen kerana ia seolah-oleh menghina negara.

Lebih menyedihkan apabila wanita berkenaan turut memperlekehkan tragedi kehilangan kapal terbang MH370.

Sementara itu, Kerajaan Singapura memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia berikutan tindakan melampau pelawak yang berasal dari negara itu, Jocelyn Chia.

Menurut Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia, Vanu Gopala Menon, beliau sangat terkejut dengan komen-komen menyinggung yang dibuat oleh Jocelyn dalam sebuah pementasan komedi berdiri baru-baru ini.

“Saya dengan ikhlas memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia atas kata-kata yang menyakitkan daripada dia,” kata dalam satu kenyataan semalam. – Edisi 9

Terkini

McDonald’s Malaysia tawar pengajian diploma kepada alumni program perantis

McDonald's Malaysia buat julung kalinya menawarkan program Diploma Kemahiran Malaysia (DKM Tahap 4) dan Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM...

Lagi Artikel Berkaitan