24.5 C
Kuala Lumpur
Monday, September 26, 2022

Cacar monyet: Pengawasan sempadan Singapura ditingkat

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN negeri Johor akan meningkatkan pengawasan tahap tertinggi di pintu masuk laluan darat Johor-Singapura susulan pengesanan kes wabak cacar monyet di republik itu, semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan negeri, Ling Tian Soon berkata, langkah tersebut bagi mengelakkan wabak tersebut tidak merentasi Tambak Johor demi keselamatan rakyat di negeri ini.

“Notis peringatan berhubung perkara itu telah diedarkan kepada semua pegawai bertugas di sempadan Malaysia-Singapura sebagai langkah berjaga-jaga,” katanya lapor Kosmo!.

Beliau berkata, kesemua pegawai di pintu masuk sempadan Malaysia-Singapura khususnya petugas Jabatan Imigresen Malaysia yang menjadi lapisan pertama diingatkan untuk melakukan pemeriksaan secara menyeluruh terhadap pengembara yang memasuki negara ini.

“Sekiranya mereka menyedari dan mengesan individu mempunyai simptom cacar monyet, mereka perlu segera melaporkan kepada pegawai Jabatan Kesihatan Negeri Johor,” katanya.

Baca juga:   PRN Melaka: BN umum calon Sabtu ini melalui platform Facebook

Terkini

Tak pelik bukan PH diumum musuh utama PN – Zahid

PRESIDEN Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan pengumuman Tan Sri Muhyiddin Yassin, Barisan Nasional (BN) musuh utama Perikatan...

Lagi Artikel Berkaitan