30.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, May 18, 2022

Najib pertahan pendekatan ‘cash is king’

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mempertahankan pendekatan ‘cash is king‘ yang dibawanya dengan penegasan langkah berkenaan lebih mudah untuk membantu rakyat ketika susah.

Ujar Najib, ‘king‘ itu sebenarnya merujuk kepada rakyat.

Menurutnya, pengenalan pembayaran tunai secara terus kepada rakyat yang diperkenalkan di bawah pentadbirannya sebelum ini dan diteruskan sehingga hari ini, berjaya menyegerakan bantuan kepada rakyat.

“Sebab itu cara kita mahu tolong rakyat dengan direct transfer. Kita bagi pada semua. Gunakanlah duit itu, kalau nak beli buku, nak beli beras, belilah. Kalau nak bawa anak makan McD, bawalah… asalkan kita tolong rakyat dengan segera dan cepat.

“Kalau rakyat susah kita bantu cepat melalui direct payment, jangan pulak nak tegur rakyat, sekarang adalah masa kena ikat perut, rakyat tengah susah. Sebab itu ‘cash is king‘, ‘king‘ itu adalah rakyat,” katanya dalam program Debat Perdana Anwar-Najib yang disiarkan secara langsung malam ini.

Baca juga:   Angka kes lebih 5,000! Najib cakap jangan pandang remeh

Malah, Najib meletakkan unjuran, jika hasil RM30 bilion yang dapat dijana menerusi cukai barangan dan perkhidmatan (GST) tidak dimansuhkan, kerajaan memiliki lebihan dana untuk membantu rakyat ketika negara berdepan kesusahan.

“Sebab itulah kita mesti lihat bagaimana kita boleh menambahkan hasil negara. Bila kita tambah (hasil), maknanya kita pulangkan balik kepada rakyat. Direct cash payment adalah yang terbaik terutama ketika zaman pandemik Covid-19 dan ia sudah dilakukan oleh negara lain,” katanya.

Baca juga:   Muhyiddin dedah bukti Najib minta campur tangan kes mahkamah

Bagi Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula, kerajaan seharusnya membebaskan rakyat daripada beban kemiskinan bukan hanya dengan memfokuskan pemberian bantuan tunai kepadanya.

Menurutnya, masalah jangka panjang dihadapi rakyat tidak akan dapat diselesaikan jika kerajaan hanya mengambil dasar bantuan seumpama itu saja tanpa memikirkan soal mencipta peluang pekerjaan, menyelesai masalah pengangguran dan kemiskinan serta membasmi amalan rasuah dalam pentadbiran.

-EDISI9

Terkini

Hantaran ‘lawak’ IPD puji orang Kemaman bantu tangkap tokan

TAMPIL dengan hantaran media sosial secara bersahaja dan menghiburkan, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kemaman memuji tindakan orang awam...

Lagi Artikel Berkaitan