27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

PM bertemu Presiden Biden, pemimpin ASEAN di White House

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERDANA Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bertemu Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden dan pemimpin ASEAN di White House pada Khamis (Jumaat di Malaysia).

Presiden Biden mengadakan pertemuan dengan para pemimpin ASEAN untuk Sidang Kemuncak Khas ASEAN-AS selama dua hari di sini bermula Khamis.Ismail Sabri menyertai Biden dan pemimpin ASEAN untuk bergambar berkumpulan di pekarangan White House.

Mereka kemudiannya menghadiri majlis makan malam yang dihoskan Presiden Biden di White House.Sidang kemuncak khas dengan pemimpin negara Asia Tenggara itu kali kedua dianjurkan oleh Presiden AS di negara ini.

Pada Februari 2016, Presiden ketika itu, Barack Obama mengalu-alukan pemimpin ASEAN di Sunnylands, California.

Pemimpin ASEAN lain yang menghadiri pertemuan kali ini ialah Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah, Presiden Indonesia Joko Widodo, Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong dan Perdana Menteri Kemboja Hun Sen.

Baca juga:   Agong, Permaisuri, PM ucap selamat menyambut Hari Malaysia

Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-o-Cha, Perdana Menteri Vietnam Pham Minh Chinh dan Perdana Menteri Laos Dr Phankham Viphavanh juga menghadirinya.

Para pemimpin ASEAN berhimpun di White House bagi menghadiri Sidang Kemuncak Khas bersama Presiden Biden.

Filipina yang kini mengadakan pilihan raya umum diwakili Setiausaha Luar Teodoro Locsin Jr.Tiada wakil dari Myanmar, negara di bawah pemerintahan junta berikutan rampasan kuasa 1 Feb 2021.

Sebelum ini dilaporkan bahawa pentadbiran Biden menetapkan sebagai keutamaan untuk menjadi rakan yang kukuh dan boleh dipercayai di Asia Tenggara.

Pada Sidang Kemuncak ASEAN-AS secara maya pada Oktober tahun lepas, Biden mengumumkan AS$102 juta dalam inisiatif baharu untuk mengembangkan penglibatannya dengan ASEAN.

Baca juga:   Dua cadangan tingkat pendapatan pekebun kecil RISDA- KPLB

Ia meliputi pemulihan COVID-19, kesihatan, keselamatan, menangani krisis perubahan iklim, merangsang pertumbuhan ekonomi yang meluas dan meningkatkan hubungan rakyat dengan rakyat.

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan