31 C
Kuala Lumpur
Monday, December 5, 2022

Bukit Aman gempur ‘port’ lumba ‘drag’ haram

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

AKTIVITI kumpulan kereta dalam perlumbaan drag dengan bunyi ekzos bising di Dataran Centrio Seremban 2, Negeri Sembilan dikejutkan dengan serbuan polis pada awal pagi tadi.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, operasi sepasukan Unit Risikan Operasi JSPT Bukit Aman pada jam 1 pagi itu mengesan sembilan buah kereta yang melakukan perlumbaan ujian kelajuan.

Menurutnya, aksi bersaing sesama sendiri dengan deruan enjin itu dilakukan beberapa pusingan hingga membahayakan pemandu dan pengguna jalan raya lain.

“Kesemua pemandu berusia 19 hingga 39 tahun telah ditahan untuk tindakan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Sembilan buah kereta jenis Proton Satria, Proton Saga, Proton Wira, Perodua Myvi, Honda CR-Z dan Honda Civic telah disita untuk tindakan lanjut,” katanya lapor Sinar Harian.

Beliau berkata, tangkapan dan sitaan kenderaan telah dibawa ke Bahagian Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban.

Baca juga:   Langgar SOP: Neelofa, PU Haris ke mahkamah 20 Mei

Katanya, serbuan itu dijalankan berikutan aduan awam yang diterima pihaknya pada 15 Mei lalu berkenaan kumpulan terbabit yang berlumba, ekzos bising selain memainkan muzik yang kuat hingga mengganggu penduduk sekitar.

Dalam perkembangan lain, operasi kira-kira jam 1.35 pagi, hari yang sama di Seremban 2, turut menahan 20 penunggang motosikal kerana tidak memiliki lesen memandu serta cukai jalan tamat tempoh.

Baca juga:   Wanita dipercayai tertua di Langkawi meninggal dunia


Wartawan

Terkini

Tok Mat komited laksana Kertas Putih Pertahanan sebaik mungkin

MENTERI Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan komited akan melaksanakan sebaik mungkin Kertas Putih Pertahanan yang telah diluluskan di parlimen sebelum ini. Ujar...

Lagi Artikel Berkaitan