31.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 6, 2022

Tradisi berbuka puasa di padang MBK 1, mungkin dibenarkan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

TRADISI berbuka puasa di padang MBK 1 Kuantan, berkemungkinan kembali dibenarkan tahun ini jika mendapat kelulusan kerajaan negeri Pahang.

Datuk Bandar Kuantan Datuk Hamdan Hussin berkata, Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah memutuskan tidak mempunyai halangan jika tradisi itu kembali diadakan selepas dua tahun tidak dibenarkan ekoran COVID-19, jika Majlis Bandaraya Kuantan (MBK) memperoleh kebenaran kerajaan negeri.

“Kita berharap kerajaan negeri dapat memberikan kelulusan kerana berbuka di padang mendapat permintaan ramai, malah boleh dikatakan menjadi sebahagian daripada produk pelancongan di Kuantan.

“MBK juga menyediakan prosedur operasi standard (SOP) bersesuaian seperti menyediakan 65 lot bagi memastikan penjarakan fizikal,” katanya pada sidang media pada Majlis Penyerahan Permit Bazar Ramadan dan Bazar Aidilfitri di Dewan Bandaraya hari ini.

Selain itu, beliau berkata, MBK juga telah membuat persediaan untuk menaikkan imej Padang MBK 1 antaranya membina menara jam sebagai mercu tanda baharu padang selain memasang lebih banyak lampu untuk meningkatkan aspek pencahayaan.

Baca juga:   Kanak-kanak 3 tahun hilang ditemukan lemas di sungai

Mengulas mengenai Bazar Ramadan dan Aidilfitri di Kuantan tahun ini, Hamdan berkata, terdapat 25 lokasi akan beroperasi tahun ini dengan penglibatan 1,045 peniaga.

Dengan tema “Lestari dan Pintar”, Hamdan berkata, tiada bekas polisterin, dawai kokot dan penyedut minuman plastik adalah tidak dibenarkan selain peniaga perlu menggunakan beg plastik “biodegradable” atau boleh dikitar semula.

“Semua peniaga juga digalakkan menawarkan alternatif bayaran tanpa tunai bagi menggalakkan warga Kuantan ke arah tanpa tunai selain membantu peniaga kecil mendigitalkan perniagaan mereka,” katanya.

Baca juga:   PM panggil sidang Parlimen sebelum 1 Ogos

Peniaga dan pengunjung juga dinasihatkan untuk mematuhi SOP ditetapkan bagi membendung penularan wabak COVID-19, selain bazar yang didapati berlaku penularan akan ditutup selama tiga hari bagi kerja pembersihan.

Ujar beliau lagi, MBK juga melancarkan kempen “Bandar Rendah Gula” bagi memberi kesedaran bahaya mengambil gula secara berlebihan pada tahun ini. – Bernama

Wartawan

Terkini

TMJ nafi keluar kenyataan dakwa UMNO parti sampah

TUNKU Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim menegaskan tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan menyentuh mana-mana pemimpin parti politik...

Lagi Artikel Berkaitan