24.8 C
Kuala Lumpur
Monday, September 26, 2022

SOP lebih terperinci masjid, surau akan ditetapkan JAKIM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PROSEDUR operasi standard (SOP) yang lebih terperinci berhubung aktiviti dan program di surau serta masjid seluruh negara ketika Ramadan dan Aidilfitiri akan ditetapkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sebelum dilaksanakan.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JAKIM, Datuk Dr Sirajuddin Suhaimee berkata, antara SOP terperinci yang diperhalusi membabitkan kebenaran qiamullail dan program tazkirah sepanjang Ramadan.

“SOP yang lebih terperinci itu kemudiannya akan diumumkan pihak berkuasa agama negeri untuk dilaksanakan,” katanya selepas Program Multaqa Murabbi Ummah Peringkat Negeri Pulau Pinang hari ini, lapor Harian Metro.

Hadir sama, Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang merangkap Yang Dipertua Majlis Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Datuk Ir Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman.

Beliau berkata, seperti yang diumumkan Perdana Menteri baru-baru ini ia adalah SOP asas yang diputuskan di peringkat Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Oleh itu kita (JAKIM) akan teliti beberapa SOP dengan lebih terperinci untuk dilaksanakan di peringkat pihak berkuasa agama negeri sebelum diumumkan dalam masa terdekat,” katanya.

Baca juga:   181 SOP PPN akan dikurangkan kepada 10 sahaja

Mengulas lanjut, Sirajuddin berkata, berhubung pelaksanaan solat tarawih lapan atau 20 rakaat juga tertakluk kepada kebenaran pihak berkuasa agama negeri.

“Contoh seperti Wilayah Persekutuan yang menggalakkan pelaksanaan solat tarawih 20 rakaat, namun lapan juga dibenarkan yang ia mengikut kepada pihak berkuasa agama negeri itu memandangkan pelaksanaan kedua-duanya adalah dibenarkan,” katanya.

Baca juga:   MPN cadang tiada kuarantin bagi rakyat bekerja di Singapura

Sementara itu, Ahmad Zakiyuddin berkata, solat tanpa penjarakan fizikal di Pulau Pinang akan dikuatkuasakan pada 1 April selari dengan pengumuman Perdana Menteri.

“Pihak berkuasa agama negeri sudah bermesyuarat dan bersetuju menguatkuasakan pelaksanaan solat rapat saf ini pada 1 April,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa aktiviti solat jemaah di masjid, surau atau upacara sembahyang di rumah ibadat selain Islam boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal bermula 1 April ini.

Keputusan itu dibuat susulan Malaysia akan memasuki Fasa Peralihan Ke Endemik bermula bulan hadapan.

Bagaimanapun, pelaksanaan dan SOP akhir untuk masjid, surau ia tertakluk kepada ketetapan pihak berkuasa agama negeri dan untuk rumah ibadat selain Islam, tertakluk kepada Kementerian Perpaduan serta Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain.

Terkini

Tak pelik bukan PH diumum musuh utama PN – Zahid

PRESIDEN Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan pengumuman Tan Sri Muhyiddin Yassin, Barisan Nasional (BN) musuh utama Perikatan...

Lagi Artikel Berkaitan