23.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

17 pesakit layak terima bantuan khas kesan sampingan vaksin

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEJUMLAH RM195,000 akan disalurkan kepada 17 pesakit yang layak menerima bantuan khas kewangan selepas menerima kesan sampingan akibat vaksin COVID-19 menerusi Bantuan Khas Kewangan Kesan Mudarat Vaksin COVID-19.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, sehingga 15 Februari lalu, Kementerian Kesihatan (KKM) menerima sebanyak 187 permohonan.

“Bagaimanapun, 23 permohonan daripadanya ditolak, manakala 147 permohonan masih dalam penilaian,” katanya dalam jawapan bertulis di Parlimen, lapor BH Online.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakob yang bertanyakan mengenai jumlah ‘pampasan’ yang sudah diberikan setakat ini akibat kesan mudarat berikutan imunisasi (AEFI)

Khairy berkata, daripada 147 permohonan yang dalam penilaian, sebanyak 86 sedang dinilai oleh Jawatankuasa Farmakovigilans yang menilai kesan buruk selepas imunisasi dan 61 permohonan dinilai oleh Jawatankuasa Teknikal yang menilai kesahihan permohonan bantuan.

Baca juga:   60.2% populasi dewasa lengkap vaksin, capai sasaran awal

Katanya, KKM menubuhkan tiga jawatankuasa untuk menentukan kesan dan isu keselamatan berkaitan dengan vaksin COVID-19 iaitu Jawatankuasa Farmakovigilans, Jawatankuasa Teknikal Perubatan dan jawatankuasa utama yang memberikan kelulusan akhir untuk bantuan khas.

Sebelum ini, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) menjelaskan dana kerajaan yang disalurkan kepada mereka yang mengalami kesan sampingan yang serius selepas vaksinasi COVID-19 bukanlah pampasan, tetapi adalah bantuan kewangan

Nilai bantuan yang diperkenalkan pada 22 Mac tahun lalu itu menetapkan tidak melebihi RM50,000 jika berlaku kesan yang serius kepada penerima vaksin COVID-19 yang memerlukan rawatan berpanjangan di hospital selain tidak melebihi RM500,000 jika berlaku hilang upaya kekal atau kematian disebabkan vaksin.

Baca juga:   Kes Covid-19 lepasi angka setengah juta, 2,199 kematian

Mereka yang layak menerima bantuan itu adalah individu yang mendapatkan suntikan vaksin menerusi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Individu itu harus mengalami kesan sampingan yang serius dalam tempoh tiga bulan dari tarikh inokulasi.

Laporan mengenai kesan sampingan yang serius perlu dikemukakan kepada NPRA oleh kakitangan kesihatan yang merawat pesakit.

Bagi kematian, laporan bedah siasat perlu disertakan. Permohonan hanya akan dipertimbangkan dalam tempoh setahun dari tarikh AEFI pertama kali dilaporkan.

Wartawan

Terkini

Dua cedera dalam insiden tangki NGV lori meletup

DUA lelaki termasuk seorang warga emas cedera apabila tangki gas cecair asli (NGV) sebuah lori meletup di stesen minyak...

Lagi Artikel Berkaitan