32.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

PLUS saran pengguna masuk lebuh raya sebelum 9 pagi

Elak kesesakan di lebuh raya apabila cuti Tahun Baharu Cina berakhir mulai hari ini hingga Ahad

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menasihatkan pengguna lebuh raya itu dari utara dan selatan yang ingin kembali ke Lembah Klang pada hari ini hingga 6 Februari ini supaya mematuhi Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) dan mula memasuki lebuh raya sebelum jam 9 pagi.

Menurut PLUS dalam kenyataan hari ini, jumlah trafik meningkat pada bari kedua sambutan Tahun Baharu Cina (2 Februari) apabila Lebuhraya Utara-Selatan menyaksikan lonjakan trafik dari semua negeri dan ia dijangka berulang pada 5 dan 6 Februari (Sabtu dan Ahad).

“Ini berikutan orang ramai yang mengambil cuti tambahan sempena cuti sekolah akan memulakan perjalanan kembali ke Lembah Klang.

“Kami menggesa orang ramai supaya merancang perjalanan pulang yang selamat dengan merujuk kepada TTA dikeluarkan,” kata Ketua Pegawai Operasi PLUS, Datuk Zakaria Ahmad Zabidi, lapor Bernama.

Sementara itu, bagi pengguna yang dalam perjalanan dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Johor dan negeri-negeri lain dinasihatkan melakukan perjalanan sebelum jam 9 pagi di Lebuhraya Utara-Selatan untuk pulang ke Lembah Klang.

Baca juga:   Pemandu treler maut rempuh lori rosak

PLUS membuat persediaan rapi untuk memastikan pelanggan lebuh raya menikmati perjalanan pulang yang selesa dengan menyediakan pasukan PLUSRonda tambahan untuk membantu mereka yang mungkin menghadapi masalah kerosakan kenderaan di lebuh raya.

PLUS juga bekerjasama dengan Polis Trafik (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk melaksanakan penguatkuasaan undang-undang di sepanjang lebuh raya, menempatkan pasukan RELA untuk pengurusan trafik di plaza tol dan kawasan rehat serta menyediakan maklumat trafik melalui pelbagai saluran komunikasi PLUS.

Baca juga:   PM anggap kemelut Zii Jia, Jin Wei dengan BAM selesai

“Pastikan baki kad Touch ‘n Go atau Touch ‘n Go e-Wallet (untuk transaksi RFID) anda mencukupi untuk menikmati perjalanan yang selesa di plaza tol dan sentiasa mematuhi SOP pencegahan COVID-19 di R&R serta hentian sebelah,” katanya.

Dapatkan maklumat dan keadaan trafik terkini melalui platfom media sosial PLUS seperti Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn, Youtube dan laman web www.plus.com.my atau menerusi Aplikasi PLUS untuk membantu anda merancang perjalanan. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Pertemuan Khairy-Wan Fayhsal cetus pelbagai spekulasi

BEKAS Ketua Pemuda UMNO yang dipecat, Khairy Jamaluddin mencetuskan pelbagai spekulasi dalam kalangan netizen beliau mengadakan pertemuan dengan Ketua...

Lagi Artikel Berkaitan