28.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

Malaysia guna bahasa Melayu dalam setiap urusan rasmi negara

Bercadang berbincang dengan para pemimpin ASEAN untuk menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa rantau ini

Mesti Baca

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, Malaysia menggunakan bahasa Melayu dalam setiap urusan rasmi negara termasuk mesyuarat dan persidangan antarabangsa sebagai usaha memartabatkan bahasa kebangsaan.

Ismail Sabri berkata, beliau telah menggunakan bahasa Melayu ketika mesyuarat dua hala dan sidang media bersama semasa melakukan lawatan rasmi ke Brunei serta Kemboja sebelum ini dan yang terbaharu, Thailand.

“Sebelum ini, saya telah menyatakan bahawa dalam setiap urusan rasmi kerajaan, kita perlu menggunakan bahasa Melayu. Rundingan saya di luar negara juga merupakan urusan rasmi kerajaan. Oleh sebab itu, saya menggunakan bahasa Melayu.

“Sudah sampai masanya kita perlu bangga dengan bahasa Melayu yang merupakan Bahasa Kebangsaan… kita bertanggungjawab memperkasa bahasa Melayu.

Baca juga:   Bantuan Banjir Keluarga Malaysia cecah nilai RM1.4 bilion

“Jadi, kita tidak ada sebab untuk rasa janggal dan berbahasa Melayu ketika di luar negara kerana orang lain boleh bangga dengan bahasa masing-masing,” katanya pada sidang media bersama wartawan Malaysia di Bangkok hari ini pada akhir lawatan rasmi tiga hari beliau ke Thailand yang turut disiarkan menerusi Facebooknya hari ini.

Ketika mengadakan pertemuan dan mesyuarat terhad serta sidang media bersama Perdana Menteri Thailand Prayut Chan o-cha semalam, Ismail Sabri telah menggunakan bahasa Melayu.

Beliau berkata, penduduk di ASEAN paling banyak menggunakan bahasa Melayu dan tidak menolak kemungkinan suatu hari nanti, ia boleh dijadikan sebagai bahasa ASEAN.

Baca juga:   Aidilfitri PKP, kegembiraan IKS dan pelakon ganti kesedihan

“Perkara ini mungkin boleh dibincang dengan pemimpin ASEAN pada masa depan,” katanya.

Ismail Sabri berkata, di ASEAN, enam negara menggunakan bahasa sendiri dalam urusan rasmi masing-masing dan perlu diterjemah manakala empat lagi menggunakan bahasa Inggeris.

“Jika negara itu menggunakan bahasa mereka, kita akan menggunakan bahasa Melayu. Sekiranya negara itu menggunakan bahasa Inggeris, kita menggunakan bahasa Inggeris atau bahasa kita sendiri (bahasa Melayu),” katanya. – Edisi 9

Terkini

SPRM perlu kekal bebas tekanan politik

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah berperanan sebagai institusi bebas meskipun tidak diletakkan di bawah Parlimen seperti diusulkan beberapa...

Lagi Artikel Berkaitan