24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 16, 2022

MBJB benarkan guna dewan untuk berkempen PRN

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MAJLIS Bandaraya Johor Bahru (MBJB) membenarkan dewan, premis atau mana-mana kemudahan miliknya digunakan bagi tujuan kempen, perjumpaan, mesyuarat atau aktiviti berkaitan politik menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Datuk Bandar Johor Bahru, Datuk Mohd Noorazam Osman, berkata terdapat beberapa syarat dan ketetapan yang perlu dipatuhi berhubung penggunaan itu.

Beliau berkata, antara syarat ditetapkan adalah tiada logo, jata, ikon atau apa sahaja bentuk lambang parti politik dipaparkan sepanjang program berlangsung di kemudahan miliknya.

“Ia termasuk logo atau ikon parti politik pada hiasan latar belakang, gegantung, bendera atau lain-lain bentuk hiasan di dalam atau persekitaran dewan atau premis MBJB.

“Keduanya, bayaran penuh kadar sewaan dewan mesti dibuat kepada MBJB terlebih dahulu kerana kemudahan ini adalah harta awam, maka penggunaannya perlulah bersifat umum untuk kepentingan dan kebaikan masyarakat setempat,” katanya berucap pada Mesyuarat Penuh MBJB, hari ini, lapor Bernama.

Mohd Noorazam turut mengingatkan semua pihak supaya sentiasa mematuhi peraturan berkaitan pemasangan bendera, gegantung, poster, iklan atau apa-apa bahan berkaitan kempen.

Baca juga:   SWCorp lupus lebih 10 tan al-Quran rosak

“Setiap pihak perlu memastikan ia tidak menimbulkan kacau ganggu, tidak menyebabkan risiko kemalangan atau kekotoran di sekitar bandar raya.

“Pihak yang ingin memasang bendera atau iklan parti politik juga perlu mendapatkan kelulusan MBJB terlebih dahulu dan memastikan pemasangan hanya di kawasan yang dibenarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR),” katanya.-Edisi 9

Baca juga:   Zahid sedih bapanya dihina, tetapi simpati dengan Muhyiddin

Terkini

Projek MARA Digital diteruskan – PM

PROJEK MARA Digital akan diteruskan bagi membuka peluang kepada anak muda Bumiputera terlibat sebagai usahawan teknologi maklumat (IT). Perdana Menteri, Datuk...

Lagi Artikel Berkaitan