28.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

JPS giat jalan kerja-kerja pembaikan ban Sungai Langat

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

JABATAN Pengairan dan Saliran Malaysia (JPS) giat menjalankan kerja-kerja pembaikan dan pengukuhan ban Sungai Langat di Labohan Dagang dan Bukit Changgang, Kuala Langat, Selangor.

JPS dalam satu kenyataan berkata, bagi tujuan itu, pihaknya telah menggerakkan sebanyak empat jentera di setiap lokasi bagi melancarkan kerja-kerja pembaikan itu.

Beliau berkata, ban tersebut rosak berikutan berlaku limpahan air Sungai Langat ekoran peningkatan paras air sungai serta akibat fenomena air pasang besar yang berlaku.

“Ini telah menyebabkan hakisan ban berlaku kira-kira tiga hingga empat meter lebar pada pukul 10.00 pagi tadi di Kampung Labohan Dagang dan Rancangan Tebatan Banjir (RTB) Bukit Changgang.

“Sehubungan dengan itu, JPS telah menggerakkan sebanyak empat jentera di setiap lokasi bagi kerja-kerja pembaikan dan pembaikan ban telah siap dibaiki sepenuhnya di Kampung Labohan Dagang.

“Manakala di RTB Bukit Changgang dijangka siap dibaiki petang ini,” katanya.

Baca juga:   Dr M, Muhyiddin 'mengidam' mahu kembali jadi PM – Zahid

JPS berkata, sehingga kini limpahan air Sungai Langat di kawasan jajaran sungai tersebut dalam keadaan terkawal.

Bagaimanapun, jabatan itu meminta agar penduduk terutamanya di kawasan yang dijangka banjir lebih berwaspada dan peka dengan arahan pihak berkuasa.

Katanya, orang ramai juga boleh mendapatkan maklumat dan amaran semasa melalui laman web publicinfobanjir.water.gov.my atau menerusi Facebook Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia dan Twitter @DID_Malaysia. – Edisi 9

Baca juga:   Air pasang besar diramal berlaku sehingga Sabtu ini

Terkini

Gred guru besar, penolong kanan ditingkatkan sehingga DG54

GRED guru besar dan guru penolong kanan di sekolah rendah ditingkatkan sehingga ke gred maksimum DG54 yang akan memberi...

Lagi Artikel Berkaitan