26.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

Pembukaan sekolah secara fizikal di 5 negeri bermula 21, 22 Nov.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMASUKAN murid Tahun 1 hingga 6 bagi sekolah rendah, kelas peralihan dan Tingkatan 1 hingga 4 di sekolah menengah adalah pada 21 November bagi negeri Kedah dan 22 November 2021 bagi negeri Perak, Perlis, Pulau Pinang dan Sabah.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam kenyataan yang dikeluarkan berkata, kehadiran murid dalam kumpulan tersebut di sekolah harian adalah mengikut kaedah penggiliran.

“Manakala kehadiran murid di sekolah asrama sepenuhnya adalah tanpa penggiliran.

“Perincian mengenai kemasukan murid sekolah asrama sepenuhnya akan dimaklumkan oleh pihak sekolah kepada ibu bapa atau penjaga,” katanya.

KPM berkata, pihaknya sentiasa memantau dan meneliti keadaan semasa pengoperasian sekolah secara bersemuka semenjak dibuka semula bermula 3 Oktober 2021.

“Dapatan daripada pemantauan dan penelitian menunjukkan bahawa pengoperasian sekolah berjalan dengan lancar dan teratur mengikut Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 3.0.

“Setelah mengambil kira dapatan ini serta situasi semasa pandemik COVID-19, KPM memutuskan kehadiran murid pada kali ini tidak dilaksanakan secara berperingkat namun mengekalkan kaedah penggiliran.

Baca juga:   30 penerima Biasiswa Perguruan KPM berlepas ke Australia

“Institusi pendidikan bawah KPM dalam kenyataan media ini turut merujuk kepada institusi pendidikan swasta yang berdaftar bawah KPM bagi kategori sekolah dan kategori pusat,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Elemen amanah, keyakinan perlu diterap dalam pasukan

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan kepada jemaah menteri dan penjawat awam untuk bekerja sebagai satu pasukan yang...

Lagi Artikel Berkaitan