23.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

Kenderaan rasmi menteri ditukar ke Vellfire 2.5L – MoF

Cadangan menggantikan Proton Perdana 2.4 Premium dibuat ketika kerajaan terdahulu tetapi ditangguhkan dan hanya dilaksanakan tahun ini

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kewangan mengumumkan pertukaran Kenderaan Rasmi Jawatan (KRJ) bagi Menteri-menteri Persekutuan dari Proton Perdana 2.4 Premium kepada Toyota Vellfire 2.5L.

Dalam satu kenyataan, Kementerian Kewangan (MoF) memaklumkan keputusan pertukaran KRJ ini dibuat antara lainnya berdasarkan kos sewaan Toyota Vellfire 2.5 lebih rendah berbanding Proton Perdana 2.4 Premium.

Menurut kenyataan berkenaan, cadangan penggantian kereta Proton Perdana kepada kenderaan lain seperti Vellfire sebenarnya telah dipertimbangkan semasa pentadbiran kerajaan terdahulu tetapi ditangguhkan dan hanya dilaksanakan pada tahun ini.

“Untuk makluman, usia KRJ bagi Jemaah Menteri sebelum penggantian pada tahun ini ada yang mencecah usia 6 tahun sedangkan penggantian KRJ bagi Jemaah Menteri sebenarnya dijadualkan setiap 4 tahun sekali,” kata kenyataan tersebut.

Baca juga:   PM zahir ucapan takziah kemangkatan Presiden UAE

Terdahulu, isu pertukaran KRJ bagi Menteri-menteri Persekutuan telah dibincangkan di media sosial setelah dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin.

Melalui soalan lisannya di Dewan Rakyat, Sim bertanya kepada Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz mengenai kos penyediaan Vellfire sebagai kereta rasmi untuk menteri sejak Mac 2020, dan kos bulanan pajakan kenderaan mewah itu daripada syarikat konsesi, Spanco.

Sim berkata kebanyakan menteri yang kini memegang jawatan dalam Kabinet adalah mereka yang lantang menentang kerajaan Pakatan Harapan (PH) kerana mempertimbangkan cadangan menukar kenderaan rasmi.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Dua cedera dalam insiden tangki NGV lori meletup

DUA lelaki termasuk seorang warga emas cedera apabila tangki gas cecair asli (NGV) sebuah lori meletup di stesen minyak...

Lagi Artikel Berkaitan