28.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

Harga caj perkhidmatan 5G dijangka lebih rendah- Tengku Zafrul

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CAJ perkhidmatan 5G pada masa hadapan dijangka jauh lebih rendah berbanding kos penggunaan 4G ketika ini.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata demikian menjawab soalan tambahan Lukanisman Awang Sauni (GPS-Sibuti) di Dewan Rakyat hari ini.

Lukanisman ingin tahu sama ada caj 5G akan lebih murah berbanding penggunaan 4G.

Tengku Zafrul berkata, Digital Nasional Berhad (DNB) akan mengenakan caj kurang daripada 20 sen bagi setiap Gigabit untuk 5G kepada syarikat telekomunikasi berbanding kos tambahan bagi setiap Gigabit 4G yang dihasilkan syarikat telekomunikasi.

“Tambahan lagi, DNB akan melaksanakan rangkaian 5G melalui rangkaian borong tunggal atau ‘single wholesale network’ (SWN) bagi tujuan ini.

“Kerajaan sedar isu serta cabaran telekomunikasi SWN di negara lain dan telah mengambil langkah untuk memastikan kesilapan yang sama tidak berlaku di Malaysia.

Baca juga:   Jijik! Lelaki tunjuk kemaluan, onani dalam LRT

“Melalui model ini, setiap syarikat telekomunikasi dijangka akan membayar DNB antara RM3.5 bilion hingga RM4 bilion dalam tepoh 10 tahun akan datang atau kira-kira purata RM350 hingga RM400 juta setahun.

“Ini adalah jauh lebih rendah daripada jumlah RM1 bilion iaitu perbelanjaan modal untuk 4G yang dilaburkan oleh syarikat telekomunikasi setiap tahun,” katanya lapor Astro Awani.

Mengulas lanjut, Tengku Zafrul berkata syarikat telekomunikasi akan mendapat penjimatan lebih dari 50 peratus dan penjimatan tersebut dapat mengurangkan harga perkhidmatan yang dikenakan kepada pelanggan atau pengguna.

Baca juga:   Program Subsidi Upah: Kerajaan salur lebih RM20 bilion

Malah katanya, syarikat telekomunikasi juga masih boleh membayar lebih banyak dividen kepada pemegang saham mereka.

“Selain daripada kos yang lebih rendah dan tanpa modal perbelanjaan yang ketara, syarikat telekomunikasi juga akan dapat menyampaikan perkhidmatan 5G lebih awal berbanding dengan sekiranya mereka melancarkannya sendiri,” ujarnya.

Justeru katanya, ia bakal membawa manfaat yang besar kepada rakyat, perniagaan dan kerajaan.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Anwar dedah perolehan vaksin Covid-19 tanpa ikut prosedur

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) akan membentangkan kertas putih mengenai perolehan vaksin Covid-19 serta kos yang berkaitan.Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata,...

Lagi Artikel Berkaitan