31.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 4, 2021

Mahu beri tumpuan PRN Melaka, Najib tangguh ke Singapura

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini membuat permohonan kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk meminda tarikh pelepasan dan pemulangan pasportnya bagi membantu jentera UMNO ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, bulan depan.

Memetik laporan Sinar Harian, Najib, 68, membuat pindaan itu selepas diamanahkan untuk memastikan UMNO bertindak secara teratur ekoran Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan berangkat ke Jerman untuk mendapatkan rawatan tulang belakang.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan kemudian menangguhkan pendengaran permohonan itu pada Selasa depan.

Semasa prosiding, Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib berkata, pihaknya memfailkan permohonan untuk meminda notis usul berhubung pelepasan pasport berkenaan pada Khamis.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Ashrof Adrin Kamarul berkata, beliau perlu mendapatkan arahan daripada Peguam Negara (AG) berhubung permohonan pindaan tersebut.

Notis usul terpinda yang difailkan pada Khamis, Najib memohon untuk meminda tarikh itu daripada 20 Oktober hingga 22 November kepada 25 Oktober hingga 6 Disember depan.

Ia bagi melawat anak sulungnya, Nooryana Najwa yang kini menetap di Singapura dan akan melahirkan anak tidak lama lagi.

Sementara itu berdasarkan afidavit sokongan tambahan, Najib berkata, selepas mendapat kebenaran pasport daripada Mahkamah Rayuan Isnin lalu, beliau mendapat perkembangan PRN Melaka akan berlangsung pada 20 November manakala penamaan calon pada 8 November.

Baca juga:   PRN Melaka penentu masa depan PN, bukan BN atau PH

Oleh itu, beliau terpaksa menangguhkan ke Singapura sehingga tamat PRN pada 20 November ini.

Baca juga:   Majoriti tipis Parlimen, Shabery cadang lancar 'serangan Subuh'

Menurutnya, perancangan telah berubah yang mana beliau akan bertolak ke Singapura pada 22 November dan pulang ke Malaysia pada 6 Disember atau lebih awal dari tarikh tersebut.

“Saya masih memerlukan pasport Antarabangsa untuk dilepaskan lebih awal bagi membolehkan saya membuat pembaharuan pasport di Jabatan Imigresen.

“Saya juga memohon pelepasan sementara ke atas saya oleh beberapa agensi kerajaan antaranya Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),” katanya.

Pada Isnin lalu, Mahkamah Rayuan di Putrajaya membenarkan permohonan Datuk Seri Najib Razak mendapatkan semula pasportnya untuk kegunaan sementara supaya membolehkan beliau ke Singapura untuk melawat anak perempuannya itu.

Di hadapan Mohamed Zaini, Najib didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan dilakukan terhadap laporan akhir audit 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk mengelakkan sebarang tindakan diambil terhadapnya.

-EDISI9

Terkini

Malaysia jana RM33.9 bilion dalam Expo 2020 Dubai

MALAYSIA menjana lebih RM33.9 bilion potensi pulangan perdagangan dan pelaburan hasil penyertaan negara dalam Expo 2020 Dubai, kata Datuk...

Lagi Artikel Berkaitan