26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

55,017 penduduk Sarawak terima dos penggalak

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SERAMAI 55,017 penduduk di Sarawak telah menerima dos penggalak vaksin Covid-19 setakat semalam.

Menurut Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Kesihatan Awam) Sarawak, Dr Rosemawati Ariffin, vaksin itu diberikan secara percuma di klinik dan hospital swasta, klinik kesihatan, pusat pemberian vaksin (PPV) awam dan secara bergerak.

“Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak ingin menyeru mereka yang layak dan telah menerima janji temu melalui MySejahtera supaya hadir di mana-mana fasiliti kesihatan yang ditetapkan untuk mendapatkan dos penggalak vaksin Covid-19,” katanya dalam kenyataan media hari ini, lapor Bernama.

Dr Rosemawati berkata, vaksin Pfizer BioNTech telah diberi kelulusan bersyarat bagi pemberian dos penggalak tersebut dan mereka yang sudah menerima dua dos vaksin Pfizer dibenarkan mendapat dos penggalak itu setelah melepasi enam bulan dari tarikh dos kedua.

“Penerima vaksin Sinovac dos pertama dan dos kedua dibenarkan menerima dos penggalak setelah melepasi tiga bulan dari tarikh dos kedua. Sekiranya belum, orang ramai boleh menghubungi fasiliti kesihatan yang terlibat untuk mendapatkan janji temu,” katanya.

Baca juga:   41,391 dos harian vaksin COVID-19 diberikan setakat semalam

Sarawak memulakan pemberian dos ketiga dan dos penggalak vaksin Covid-19 itu untuk rakyatnya pada 13 Oktober lepas bagi memberi perlindungan tambahan kepada golongan berisiko tinggi.

Pemberian dos ketiga melibatkan golongan ‘immunocompromise’ atau mereka mempunyai sistem ketahanan badan lemah akibat penyakit atau rawatan perubatan yang dianggarkan melibatkan 11,900 individu.

Baca juga:   'Tahniah Damok, syabas anak muda' - Muhyiddin

Dos penggalak pula diberikan kepada warga emas berusia lebih 60 tahun melibatkan 80,300 individu dan petugas barisan hadapan perubatan sebanyak 30,340 individu.-Edisi 9


Wartawan

Terkini

Kod pakaian menteri Kabinet jadi perhatian warganet

KOD etika pakaian bagi menteri Kabinet Kerajaan Perpaduan nampaknya ada perubahan ketara sehingga mendapat perhatian warganet. Sejak hari pertama kerajaan...

Lagi Artikel Berkaitan