27.4 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

‘Protect Your Heart Now’, sempena Hari Jantung Sedunia

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA –  Empat industri utama, AstraZeneca, DoctorOnCall, Institut Jantung Negara (IJN) dan Prudential Malaysia telah bekerjasama melancarkan Protect Your Heart Now iaitu kempen kesedaran awam mengenai kesihatan jantung secara maya bersempena dengan Hari Jantung Sedunia pada 29 September ini.

Kerjasama antara keempat-empat industri itu adalah sebagai usaha meningkatkan kesedaran masyarakat dan digitalisasi berkenaan penyakit tidak berjangkit (NCD) di negara ini. 

Pandemik semasa yang melanda negara dan dunia kini ternyata telah meningkatkan kesedaran mengenai risiko jika dijangkiti virus COVID-19 terutamanya kepada mereka yang mempunyai sejarah penyakit seperti penyakit arteri koronari. 

Didapati bahawa lebih daripada 80 peratus kematian akibat virus COVID-19. 

Penyakit arteri koronari telah dikenal pasti sebagai penyebab kematian nombor satu bagi rakyat Malaysia yang menyumbang 15 peratus kematian yang disahkan secara perubatan pada tahun 2019. 

Sebagai salah satu daripada tiga NCD teratas di negara ini, terdapat keperluan untuk meningkatkan kesedaran dan mendidik rakyat Malaysia dalam menguruskan kesihatan jantung terutamanya, kerana lebih dari 38 peratus orang dewasa di Malaysia menderita hiperkolesterolemia atau tahap kolesterol tinggi. 

Sebanyak 25 peratus orang dewasa Malaysia juga tidak menyedari bahawa mereka mempunyai kolesterol tinggi. 

Berikutan itu, bertepatan dengan Hari Jantung Sedunia setiap tahun pada, kerjasama ini akan dapat memanfaatkan kekuatan kesihatan secara digital di samping meningkatkan kesedaran, pencegahan dan pengurusan penyakit arteri koroner dan kolesterol tinggi melalui kempen kesedaran masyarakat. 

Ketua Pegawai Eksekutif IJN, Datuk Dr Aizai Azan Abdul Rahim berkata, pihaknya percaya pada pendekatan pencegahan dan holistik terhadap perubatan, terutamanya kerana terdapat hubungan yang kuat antara kesihatan jantung dan kesejahteraan keseluruhan. 

Baca juga:   Tak pakai pelitup muka, pertimbang kuat kuasa Akta 342 - KJ

“Sebagai pusat jantung utama negara, kami mempunyai tanggungjawab untuk mendidik rakyat Malaysia mengenai isu ini, dan telah melakukannya melalui pelbagai inisiatif pendidikan dan peningkatan kesedaran. 

Baca juga:   Tak pakai pelitup muka, pertimbang kuat kuasa Akta 342 - KJ

“Memandangkan berlakunya penyakit kardiovaskular di Malaysia, kami juga sangat mengalu-alukan kerjasama ini di samping dapat menangani cabaran dengan sokongan pihak berkepentingan lain dalam sektor perubatan, “katanya pada ‘Protect Your Heart Now’ Program Virtual di sini.

Sementara itu, Presiden AstraZeneca Malaysia, Dr. Sanjeev Panchal berkata, di AstraZeneca, kami tetap komitmen untuk memainkan peranan penting dalam mendukung pertempuran Malaysia melawan NCD dengan memperkuat ekosistem penjagaan kesihatan dengan penyelesaian di luar pil.

“Membolehkan pesakit mendapatkan rawatan dan sumber daya yang betul adalah sebahagian daripada komitmen jangka panjang AstraZeneca dalam menyokong penubuhan ekosistem penjagaan kesihatan yang lebih mantap di Malaysia, sambil mengurangkan peningkatan NCD seperti penyakit jantung koronari, “katanya. 

Menurut beliau, sejajar dengan permintaan kerajaan untuk inovasi dan langkah menuju penjagaan kesihatan digital, kerjasama ini menggambarkan komitmen berterusan kami untuk menonjolkan digitalisasi dalam penjagaan kesihatan dengan pengenalan laluan pesakit yang didayakan secara digital. 

“Melalui pendekatan yang digerakkan oleh perkongsian, kami telah berkumpul untuk memulai kempen awam maya selama dua hari ini, di mana kami akan memperkasakan masyarakat dengan sumber digital, platform dan penyelesaian yang akan membolehkan mereka mengurus kesihatan jantung mereka.

“Kami berharap bahawa acara ini akan membantu penyelesaian penjagaan kesihatan digital yang inovatif, meningkatkan akses penjagaan kesihatan dan akhirnya, meningkatkan hasil kesihatan untuk diri mereka sendiri, “jelas Dr. Sanjeev.

Bagi, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama DoctorOnCall, Maran Virumandi pula berkata, penjagaan kesihatan dalam talian didorong oleh teknologi digital yang memungkinkan kita untuk menerima manfaat terbesar iaitu kemampuan untuk memberikan akses segera ke perawatan yang sukar diperoleh.

Baca juga:   124 individu dipercayai terlibat kongsi gelap ditahan

“Ini juga membolehkan rakan kongsi untuk memperluas jangkauan mereka, merawat pesakit di mana sahaja berada. 

“Sebagai model perniagaan, ia mengubah paradigma dalam industri penjagaan kesihatan dengan memajukan penjagaan berasaskan pengguna, ”katanya. 

Ketua Pegawai Eksekutif, Prudential Assurance Malaysia Berhad, Lim Eng Seong berkata, kami gembira dapat bekerjasama dengan AstraZeneca, IJN dan DoctorOnCall dalam inisiatif ini.

“Acara maya ‘Protect Your Heart Now’ tepat pada masanya kerana lebih banyak orang menggunakan alat kesihatan digital untuk memainkan peranan aktif dalam menguruskan kehidupan seharian mereka. 

Baca juga:   Dr Mahathir keluar IJN, sambung kuarantin di rumah

“‘Pulse by Prudential’ adalah cara kami untuk memberikan penjagaan kesihatan yang dapat diakses kepada semua rakyat Malaysia dan untuk membantu orang memanfaatkan sepenuhnya,”katanya. 

Program acara maya ‘Protect Your Heart Now’ adalah sebahagian daripada kempen kesedaran awam selama sebulan sempena Hari Jantung Sedunia untuk meningkatkan kesedaran dan memperkasakan rakyat Malaysia dengan pengetahuan yang mereka perlukan untuk melindungi hati mereka. 

Diadakan antara 11 dan 12 September, acara maya memungkinkan para peserta untuk mengakses banyak maklumat mengenai kesihatan jantung dan bagaimana mengurangkan risiko sebelum mereka membawa kepada akibat yang buruk. 

Pelbagai program disusun seperti sesi memasak yang sihat, sesi kecergasan untuk menjaga hati dan ceramah kesihatan mengenai pengurusan kolesterol yang akan disampaikan pakar perubatan. 

Peserta juga dapat mendaftar untuk pemeriksaan kesihatan dan mendapatkan rawatan daripada doktor. – Edisi 9 

Wartawan

Terkini

Fatwa tidak bercanggah dengan konsep Bangsa Johor

SULTAN Johor bertitah, fatwa Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) berkenaan garis panduan umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat...

Lagi Artikel Berkaitan