24.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Henti jadikan COVID-19 alat politik – MBM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – “Berhenti jadikan COVID-19 sebagai alat politik,” demikian ditegaskan Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Jufitri Joha berhubung kemelut politik hari ini. 

Sehubungan dengan itu, beliau berkata, MBM menggesa agar pemimpin politik kasihankanlah rakyat yang telah penat lelah.

“Mereka sewajarnya tumpukan perhatian penuh kepada pemulihan negara sehingga keadaan reda yang membolehkan pilihanraya diadakan bagi memberikan laluan rakyat memilih kerajaan pilihan mereka yang lebih stabil. 

“MBM yang berdiri teguh bersama rakyat dan tidak menyebelahi mana-mana pihak berharap buat sementara waktu, semua pihak tanpa mengira kiblat politik masing-masing agar duduk semeja dan bersatu dalam meraikan usaha yang kita semua percaya iaitu ‘exit door’ kepada penyakit ini adalah suntikan vaksinisasi. 

“Dengan kadar vaksinisasi dos kedua masih jauh menjangkau angka 50 peratus ditambah penderitaan rakyat dihimpit masalah ekonomi dan membawa kepada kadar kes bunuh diri yang semakin meningkat, MBM menyifatkan ini bukan waktu yang sesuai untuk meneruskan perbalahan politik yang akan terus merungsingkan belia dan rakyat, “katanya menerusi kenyataan hari ini. 

Baca juga:   Kelibat harimau di Tanjung Malim cetus kegemparan
Jufitri Joha.

Dalam masa sama, katanya, MBM menjunjung kasih titah yang disampaikan oleh Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. 

“Baginda bertitah sekarang bukan waktu untuk pemimpin politik berebut kuasa dalam keadaan rakyat sedang menderita dengan pandemik COVID-19 yang berpanjangan. 

Baca juga:   PM umum berita gembira buat penjawat awam, ibu bapa

“Bahkan, baginda menyeru agar semua rakyat dan pemimpin mengamalkan sikap saling tolong-menolong tanpa mengira kaum, agama dan fahaman politik dalam memastikan nasib rakyat dapat diberikan fokus perhatian paling utama.

“Di samping itu, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar turut menzahirkan rasa kecewa dengan tindakan pemimpin politik yang cuba mengganggu gugat kerajaan dan berebut kuasa.

“Sultan Ibrahim menegaskan agar pemimpin perlulah jujur dan amanah dalam memikul tanggungjawab yang diberikan, dengan mengutamakan kepentingan rakyat dan perpaduan ummah, bukannya kepentingan diri sendiri sehingga menggugat keharmonian masyarakat dan kestabilan politik tanah air.

“Teguran daripada kedua-dua baginda seharusnya menjadi isyarat dan mesej jelas kepada semua ahli politik dalam keadaan rakyat sedang menderita dan kehilangan nyawa,” katanya. – Edisi 9 

Wartawan

Terkini

Cerun runtuh: Jalan depan Balai Polis Senawang ditutup sementara

JALAN Persiaran Senawang 3 (N035) berhadapan Balai Polis Senawang, ditutup sementara kepada semua jenis kenderaan akibat cerun runtuh di...

Lagi Artikel Berkaitan