28.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

Penerima bantuan JKM layak program PRIHATIN Kasih

Mesti Baca

CYBERJAYA – Seramai 110,284 penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daripada keseluruhan 300,000 isi rumah di seluruh negara layak menerima manfaat melalui program PRIHATIN Kasih yang dilaksanakan kerajaan melalui Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA).

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata penerima JKM itu membabitkan kelompok miskin bandar berdasarkan pangkalan data JKM dan e-Kasih yang disemak silang dengan pangkalan data Bantuan Prihatin Rakyat (BPR).

“Program PRIHATIN Kasih dengan peruntukan RM100 juta ini telah diumumkan sebagai satu daripada langkah pakej PEMERKASA bagi membantu kos sara hidup bagi golongan miskin bandar.

“Penerima PRIHATIN Kasih yang layak akan menerima SMS daripada MyKasih untuk mengesahkan status mereka sebagai penerima manfaat di bawah program ini, berserta tarikh dan masa untuk sesi taklimat orientasi di kedai runcit yang terdekat,” katanya dalam kenyataan hari ini. 

Program bantuan barangan dapur yang disalurkan secara tanpa tunai melalui penggunaan MyKad ini melibatkan bantuan bulanan sebanyak RM100 untuk tiga bulan yang boleh digunakan untuk pembelian barangan makanan asas berdasarkan pilihan isi rumah.

Program ini melibatkan lebih 300 rantaian pasar raya dan kedai di seluruh negara termasuk Mydin, Giant, Econsave, The Store, Pacific, Milimewa, 99 Speedmart, Lotus Stores (Tesco) serta kedai-kedai runcit.

Baca juga:   Nomofobia mempengaruhi remaja dan dewasa masa kini

Sementara itu, Rina memaklumkan kementerian melalui JKM juga telah menyediakan kemudahan permohonan Skim Bantuan Kebajikan secara dalam talian menerusi portal rasmi JKM www.jkm.gov.my atau ebantuanjkm.jkm.gov.my.

Baca juga:   PKPB boleh dilaksanakan di kawasan zon oren - Dr Noor Hisham

Sebarang maklumat dan bantuan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Talian Kasih 15999 dan menerusi aplikasi WhatsApp 019-2615999 yang beroperasi 24 jam sehari. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

JAKIM laksana kutipan derma bantu mangsa gempa bumi

BAGI membantu mangsa gempa bumi di Turkiey dan Syria, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan melaksanakan kutipan derma di...

Lagi Artikel Berkaitan