27.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023

Dana pelaburan Singapura beli kepentingan Sunway Healthcare

Mesti Baca

CYBERJAYA – Dana pelaburan kerajaan Singapura, Greenwood Capital Pte Ltd, unit tidak langsung GIC (Ventures) Pte Ltd (GIC) membeli 16 peratus kepentingan Sunway Healthcare Holdings Sdn Bhd, Sunway Bhd pada harga RM750 juta.

Pelaburan yang dicadangkan memerlukan perjanjian langganan saham untuk memperoleh 100 juta saham biasa dalam Sunway Healthcare, 10 juta saham keutamaan boleh tukar tidak boleh tebus (ICPS) di Sunway Healthcare dan satu dividen kumulatif boleh tukar boleh ditebus (DCPS) terkumpul di Sunway Healthcare oleh Greenwood dengan jumlah pertimbangan langganan berjumlah RM750 juta tunai.

Perolehan saham secara kolektif memberikan syarikat Singapura kepentingan ekuiti sebanyak 16 peratus dalam Sunway Healthcare.

Hasil yang diterima itu akan digunakan untuk perbelanjaan modal untuk pengembangan hospital sedia ada dan untuk tujuan modal kerja yang meliputi perbelanjaan operasi dan pentadbiran harian daripada kumpulan Sunway Healthcare yang dicadangkan.

Pelaburan yang dicadangkan itu akan membolehkan Sunway Healthcare mempercepat rancangan pengembangannya dan mengurus secara berhati-hati profil risiko kewangan daripada cadangan Sunway Healthcare Group dan Sunway Group.

Selain itu, pelaburan yang dicadangkan memberikan pengesahan luaran pelan pengembangan Sunway Healthcare Group oleh pelabur penjagaan kesihatan berpengalaman.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan pelaburan terkini oleh dana pelaburan Singapura itu ke dalam Sunway Healthcare membuktikan keyakinan terhadap ekonomi Malaysia dan Sunway.

Beliau berkata, ia juga membuktikan prestasi terbaik Sunway dalam industri berkenaan serta potensi besar sektor penjagaan kesihatan di negara ini.

Baca juga:   Che Puan Nur Diana Petra diisytihar sebagai Sultanah Kelantan
Baca juga:   MARA beri kelonggaran bayaran balik pinjaman - Mahdzir

Katanya, mengikut laporan Fitch Solutions Macro Research, pasaran penjagaan kesihatan Malaysia dijangka meningkat 127 peratus kepada RM127.9 bilion pada 2027 berbanding RM56.3 bilion pada 2017.

“Kemudahan penjagaan kesihatan swasta yang telah lama wujud dan disokong oleh doktor yang berpengalaman dan diiktiraf antarabangsa serta kakitangan perubatan terlatih menjadikan Malaysia sebagai salah satu destinasi pelancongan perubatan di rantau ini.

“Pada 2019, negara menarik 1.3 juta pelancong penjagaan kesihatan antarabangsa dengan sejumlah RM1.7 bilion dalam resit hospital.

“Sebilangan besar pelancong penjagaan kesihatan berasal dari Indonesia, China, India, Bangladesh, Jepun, United Kingdom, Filipina, Australia, Singapura dan AS,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis pemeteraian perjanjian pelaburan GIC dalam Sunway Healthcare itu.

Pelaburan itu seiring dengan strategi Kumpulan Sunway apabila bahagian penjagaan kesihatan Kumpulan Sunway akan melakukan pengembangan kapasiti di Sunway Medical Centre Sunway City, Selangor dan Sunway Medical Centre Velocity, Kuala Lumpur dan telah memulakan rancangan pengembangan untuk membina enam lagi hospital dalam beberapa tahun akan datang, ia adalah pembangunan bersepadu kumpulan itu di Malaysia.

Selain memperluaskan hospital sedia ada dan membina hospital baharu, Sunway Healthcare Group yang dicadangkan juga berhasrat untuk memperluas perniagaan lain yang berkaitan dengan kesihatan seperti penjagaan kesihatan di rumah, tempat tinggal untuk warga emas, pusat telemedicine, pusat perubatan tradisional.

Baca juga:   KPLB, Singapura jalin kerjasama pendidikan teknologi, kreatif

Semasa sesi Soal Jawab secara maya hari ini, Pengasas Sunway Group Tan Sri Jeffrey Cheah Fook Ling berkata hospital baharu itu dijangka siap dalam tempoh tiga hingga empat tahun.

Beliau berkata Kumpulan Sunway Healthcare akan melakukan tawaran awam permulaan (IPO) dalam tempoh enam hingga lapan tahun, selepas hospital berkenaan selesai dibina.

“Kami mahu hospital kami mula menjana wang sebelum menyenaraikannya. Justeru, sebelum pelaksanaan IPO kami, hospital-hospital yang akan kami sedang bina akan siap kelak, ”katanya.

Baca juga:   8,269 murid dan pelajar sekolah dijangkiti COVID-19

Cheah yang menguasai sekitar 63 peratus kepentingan ekuiti dalam Sunway Bhd berkata syarikat gembira menerima pelaburan daripada GIC kerana kedua-dua telah lama menjalinkan kerjasama.

“GIC telah menjadi rakan niaga kami kira-kira 20 tahun yang lalu ketika kami terjejas teruk akibat krisis kewangan di Asia dan mereka bersama kami kira-kira 10 tahun,” katanya.

Cheah berkata bahawa mereka adalah antara pembida yang menawarkan jumlah yang lebih tinggi ketika konglomerat itu merancang untuk mengumpulkan dana.

Selepas penyuntikan dana tersebut, nilai Sunway Healthcare mencecah kira-kira RM4.7 bilion.

Saham Sunway yang digantung semalam akan disambung semula mulai pukul 9 pagi, pada Khamis.

Oleh itu, dagangan waran berstruktur yang berkaitan dengan Sunway juga akan disambung semula pada masa yang sama.

Wartawan

Terkini

Program Menu Rahmah di IPTA dijangka selepas Aidilfitri

PROGRAM Menu Rahmah di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijangka akan dilaksanakan selepas Aidilfitri. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos...

Lagi Artikel Berkaitan