27.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 4, 2022

Bekas presiden bank disyaki terima rasuah, lulus pinjaman RM400j

Mesti Baca


CYBERJAYA – Bekas Presiden merangkap Pengarah Urusan sebuah bank yang bergelar Datuk, merupakan antara empat individu ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam, kerana disyaki menerima rasuah bagi meluluskan pinjaman kewangan berjumlah RM400 juta.

Bernama melaporkan, SPRM menahan mereka yang berumur antara 49 dan 53 tahun itu, di sekitar Kuala Lumpur semalam dan Mahkamah Majistret Putrajaya hari ini, telah mengarahkan kesemua mereka direman selama tiga hari sehingga 2 April.

Menurut sumber SPRM, keempat-empat individu itu dipercayai menerima rasuah kira-kira SGD3,168,366 atau kira-kira RM8 juta, sebagai komisyen untuk meluluskan permohonan pinjaman kewangan sebanyak RM400 juta bagi projek yang dipercayai tidak wujud.

Suspek dibawa ke Mahkamah Majistret Putrajaya untuk mendapatkan perintah tahanan reman. – Sumber: SPRM

Sumber itu menyatakan, bekas Presiden merangkap Pengarah Urusan bank itu dikatakan telah memberikan keistimewaan meluluskan pinjaman tersebut tanpa mengikut prosedur dan kajian kebolehlaksanaan (due dilligent) disebabkan rasuah yang diterima.

Baca juga:   Masih cuti sakit, bicara kes rasuah Ahmad Zahid ditangguh

Menurut sumber itu, setelah pinjaman kewangan diluluskan dan wang diperolehi, syarikat yang memohon telah ditutup dan projek tidak dilaksanakan.

“Ini adalah suatu perbuatan licik dengan kerjasama orang dalam iaitu dengan sengaja mewujudkan projek yang tidak sah, dengan tujuan untuk memohon pinjaman kewangan,” kata sumber itu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan penahanan tersebut, dan berkata kes disiasat di bawah Seksyen 16 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Baca juga:   Kes baharu Covid-19 masih melebihi angka 6,000

Wartawan

Terkini

Malaysia komited kekal ahli majlis ICAO untuk penggal keenam

MALAYSIA meletakkan harapan tinggi untuk kekal mempertahankan kerusi ahli majlis Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) di bawah Kategori III...

Lagi Artikel Berkaitan