31.7 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

Ombak besar: Polis pertimbang tutup laluan ‘Miami Beach’

Mesti Baca

KUALA TERENGGANU – Laluan kedua-dua hala di Pantai Seberang Takir atau lebih dikenali dengan Miami Beach dekat Kuala Nerus akan ditutup jika orang ramai terus berkunjung untuk melihat fenomena ombak besar.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, ACP Abdul Rahim Md Din yang dipetik Astro Awani berkata, langkah yang dilakukan itu bagi menggelakkan kesesakan di sepanjang laluan berkenaan serta membahayakan nyawa pengguna jalan raya.

Katanya, setakat ini laluan dari arah Pantai Teluk Ketapang ke jambatan angkat ditutup sepenuhnya kepada semua kenderaan bermula Jumaat hingga Ahad ini.


“Sekiranya malam ini terus berlaku lagi fenomena yang sama seperti semalam dan mungkin membahayakan pengguna jalan raya dan mendatangkan kesesakan teruk, kita akan tutup laluan dari arah muara utara menghala ke arah Bulatan Teluk Ketapang.


“Jalan sini kita dah tutup tapi sebelah sana tu sebab kita tahu orang ramai akan tetap melalui jalan ini untuk melihat fenomena (ombak besar).


“Maknanya dua-dua hala ini kita akan tutup,” kata Abdul Rahim.


Beliau berkata selain Pantai Seberang Takir, penutupan jalan turut dilakukan di Pantai Pengkalan Maras, Batu Rakit.

Baca juga:   Banjir di Terengganu semakin buruk, lebih 2,500 dipindahkan


Katanya, setakat ini penutupan dilakukan selama tiga hari bermula Jumaat namun ia bergantung kepada keadaan cuaca semasa.


Jelasnya, keadaan itu bukan hanya boleh menyebabkan kesesakan jika pengguna memberhentikan kenderaan di bahu jalan tetapi turut berbahaya apabila mereka menghampiri pantai.

Baca juga:   Al Jazeera tiada lesen pengeluaran filem, surat perakuan penggambaran

Wartawan

Terkini

Pemilik, tekong, kru warga asing didenda RM5,000

MAHKAMAH Majistret Kuala Selangor hari ini menjatuhkan hukuman denda sebanyak RM 5,000 kepada pemilik bot nelayan kelas C bernombor...

Lagi Artikel Berkaitan