32.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 26, 2022

7 rasional lanjutan moratorium automatik – Pemuda UMNO

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Kerajaan digesa memanfaatkan kuasa di bawah Ordinan Darurat untuk mengarahkan institusi kewangan supaya pelanjutan tempoh moratorium pinjaman dapat diberikan secara automatik kepada peminjam dengan kriteria tertentu seperti sebelum ini.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, pemberian moratorium itu sewajarnya bukan atas penilaian dan budi bicara sepihak oleh pihak bank.

Berikut kenyataan penuh Asyraf Wajdi dalam hantaran Facebook beliau hari ini:

Sepanjang tempoh Darurat dan PKP 2.0 ini, Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia berharap agar Kerajaan dapat mengeluarkan arahan jelas supaya pelanjutan tempoh Moratorium pinjaman dapat diberikan secara automatik kepada peminjam dengan kriteria tertentu seperti sebelum ini, bukan atas penilaian dan budi bicara sepihak oleh pihak bank.

Tujuh Rasional Ekonomi utama kenapa ini perlu dilakukan:

1. Berbanding PKP 1.0, rakyat hakikatnya lebih susah kerana ramai hilang pekerjaan, dipotong gaji ataupun dikurangkan elaun, manakala rata-rata perniagaan terjejas teruk malah gulung tikar akibat kelembapan ekonomi lantaran Pandemik Covid-19. 

2. Oleh kerana keadaan ekonomi negara dijangkakan akan turut terjejas kerana perlaksanaan PKP 2.0 dan proklamasi Darurat, sektor perniagaan serta industri kecil dan sederhana antara yang paling terkesan dan belumpun sempat pulih setelah PKP pertama, pastinya akan memberi kesan gandaan negatif kepada ekonomi.

3. Walaupun moratorium diberikan sekurang-kurangnya 6 bulan pada PKP 1.0, ternyata sektor perbankan terus mencatatkan keuntungan besar pada tahun lepas. Tidak dinafikan ada sedikit penurunan keuntungan sektor perbankan, tetapi jauh sekali mengalami kerugian.

Baca juga:   Pemuda UMNO desak Azmin perjelas kejatuhan teruk FDI Malaysia
Baca juga:   Akta Antilompat Parti perlu disokong, diluluskan

 4. Rasional ekonomi terpenting ketika krisis adalah untuk memastikan rakyat boleh terus berbelanja agar kitaran wang terus rancak bagi memastikan permintaan dalam ekonomi berkembang, sekaligus mengelakkan pengucupan ekonomi.

Justeru, penangguhan bayaran pinjaman untuk tempoh masa tertentu boleh mengurangkan ketirisan keluar aliran kewangan daripada kitaran ekonomi hingga merencatkan pertumbuhan ekonomi negara dan menyukarkan proses pemulihan ekonomi itu sendiri.

5. Statistik berkenaan pendapatan sektor perbankan di Malaysia, kos serta keuntungan sebelum cukai bagi sektor ini sehingga enam bulan pertama tahun 2020 dapat dilihat di rajah 2.13 dalam laporan Bank Negara.

6. Perlanjutan tempoh Moratorium secara automatik tidak akan membawa masalah kepada pihak bank. Ini kerana dalam laporan Bank Negara terbaru berkenaan Kestabilan Kewangan di bawah tajuk Financial Institution Soundness and Resilience, jelas menyatakan bahawa sektor perbankan di Malaysia berada dalam kedudukan modal yang ampuh dengan Aggregate Capital Buffers berjumlah Rm121.6 bilion. Ini bermakna, sektor perbankan pada kedudukan yang kukuh untuk menyerap sebarang tekanan dan kerugian jangka pendek.

7. Dengan kekukuhan sektor kewangan yang punya ketahanan modal yang kuat (well capitalised), kewajaran perintah moritorium secara automatik lebih utama bagi mengurangkan tekanan ekonomi dalam sektor ekonomi benar atau real economy (bukan kewangan) terutama yang melibatkan perbelanjaan kepenggunaan.

Justeru, dengan 7 rasional ekonomi di atas, PemudaUMNO mengharapkan agar Kerajaan dapat memanfaatkan kuasa di bawah Ordinan Darurat untuk membuat pengarahan jelas kepada pihak institusi kewangan bagi tujuan Lanjutan Moratorium secara otomatik dengan kriteria terentu dan bukannya diserahkan kepada budi-bicara bank semata-mata.

Baca juga:   PRK Chini: Mohd Sharim dijangka berdepan laluan mudah
Baca juga:   Benarkah roh PH sudah meresap masuk dalam PN?

Wartawan

Terkini

6 lelaki warga asing ditahan, ubah tangki minyak bot

ENAM lelaki warga Thailand dan Kemboja bersama sebuah bot pukat tunda Kelas C ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim...

Lagi Artikel Berkaitan