24.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 2, 2023

Saarani angkat sumpah jawatan MB Perak

Mesti Baca


KUALA KANGSAR – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Tampan, Datuk Saarani Mohamad mengangkat sumpah jawatan sebagai Menteri Besar Perak ke-14 di hadapan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, hari ini.

Saarani yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak menerima watikah pelantikan daripada Sultan Nazrin yang kemudian mengangkat sumpah jawatan di hadapan baginda di Istana Iskandariah, di sini.

Memetik Berita Harian, beliau kemudian menandatangani surat pelantikan dengan disaksikan Hakim Utama Mahkamah Tinggi Ipoh, Datuk Hisham Hashim dan Setiausaha Kerajaan negeri Datuk Suaidi Abdul Rahim.

Sultan Nazrin berkenan melantik Saarani sebagai Menteri Besar selepas beliau mendapat kepercayaan sebahagian besar ADUN dan dibuat berpandukan Perkara XVI Fasal 2 (a) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak setelah pada timbangan baginda ADUN Kota Tampan itu boleh mendapat kepercayaan sebahagian besar ADUN.

Berangkat sama, Raja Muda Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa dan Raja Dihilir Perak Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah.

Sabtu lalu, bekas Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak ke-13 bersama-sama seluruh barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Ahmad Faizal, yang gagal memperoleh sokongan dalam usul keyakinan ahli Dewan terhadap Menteri Besar dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jumaat lalu, menyembahkan warkah peletakan jawatan itu kepada Sultan Nazrin ketika menghadap baginda di Istana Kinta di Ipoh, pada jam 3 petang, Sabtu lalu.

Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu terpaksa meletak jawatan, sekali gus mengembalikan episod pertelingkahan pemilihan jawatan utama kerajaan negeri, dengan hampir seminggu siri perbincangan dibuat membabitkan pelbagai parti.

Baca juga:   Hina Agong, polis siasat pemilik akaun Facebook Hi Ruey Terng

UMNO biarpun memiliki 25 ADUN yang menyokong Saarani ke jawatan itu, masih kurang lima ADUN bagi melengkapkan sokongan majoriti mudah, memaksa sokongan diraih daripada parti lain, dengan ‘tawaran’ juga dibuka kepada parti dalam Pakatan Harapan (PH).

Baca juga:   Penuntut UPNM maut dirempuh kereta hilang kawalan


DAP dan PKR, ketika hari pertama kemelut tercetus sudah menyatakan kesediaannya untuk memberi sokongan kepada ADUN UMNO sebagai Menteri Besar, susulan keputusan Pas yang memiliki tiga ADUN, berpendirian untuk tidak menyertai pembentukan kerajaan baharu.

Namun, segala kemelut pemilihan jawatan itu akhirnya terungkai selepas Bersatu, Pas dan UMNO bersetuju mencadangkan Saarani yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak sebagai Menteri Besar Perak baharu, sekali gus mengekalkan gabungan kerajaan Perikatan Nasional (PN) di Perak.


Persetujuan dicapai dalam pertemuan di Parlimen semalam, dihadiri Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Perdana Menteri, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Presiden UMNO yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.


Berikutan itu, semua ADUN Pas serta Bersaty semalam mengadap Sultan Nazrin di Istana Kinta, bagi mempersembahkan akuan bersumpah (SD) sokongannya terhadap Saarani, termasuk oleh dua ADUN lain iaitu ADUN Buntong dari GERAKAN, S Subramaniam serta ADUN Tronoh, Paul Yong Choo Kiong, yang juga wakil rakyat Bebas.


Saarani, 59, adalah anak kelahiran Lenggong, Perak dilahirkan pada 13 Mac 1961, memperoleh Diploma Sains serta Pendidikan (Fizik dan Matematik) dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), kemudian melanjutkan pendidikan ke peringkat ijazah sarjana muda dalam bidang pengurusan sumber manusia di Open University Malaysia (OUM).

Baca juga:   KPLB salur RM59.4 juta buat pendidikan Orang Asli


Ahli politik berpengalaman ini juga pernah menjadi Ketua Pembangkang di DUN Perak sewaktu Pakatan Harapan (PH) mengambil alih pentadbiran negeri itu pada Mei 2018.


Senarai Menteri Besar Perak:


1. Datuk Panglima Bukit Gantang Abdul Wahab Toh Muda Abdul Aziz: 1 Februari 1948 – 1 Ogos 1957


2. Tan Sri Mohamed Ghazali Jawi: 1 Ogos 1957 – 16 April 1960


3. Datuk Seri Shaari Shafie: 16 April 1960 – 7 Mei 1964.


4. Datuk Seri Ahmad Said: 7 Mei 1964 – 18 Mac 1970

Baca juga:   Cemas! Wanita cuba bunuh diri di stesen monorel


5. Datuk Seri Kamaruddin Mohd Isa: 18 Mac 1970 – 4 September 1974


6. Tan Sri Mohamed Ghazali Jawi: 4 September 1974 – 1 Oktober 1977


7. Datuk Seri Wan Mohamed Wan Teh: 1 Oktober 1977 – 1 Mac 1983


8. Tan Sri Ramli Ngah Talib: 1 Mac 1983 – 3 Disember 1999


9. Tan Sri Mohamad Tajol Rosli Ghazali: 3 Disember 1999 sehingga 10 Mac 2008


10. Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin: 17 Mac 2008 – 12 Mei 2009


11. Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir: 12 Mei 2009 – 12 Mei 2018


12. Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu: 12 Mei 2018 – 10 Mac 2020


13. Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu: 13 Mac 2020 – 5 Disember 2020


14. Datuk Saarani Mohamad: 10 Disember 2020

Wartawan

Terkini

EMRAZ sasar 12,000 jemaah menerusi pembiayaan umrah AmBank Islamic

EMRAZ Travel & Tours (EMRAZ), sebuah agensi pelancongan dan pengendali umrah dan haji menyasarkan sebanyak 12,000 jemaah bakal menggunakan...

Lagi Artikel Berkaitan