29.5 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

Pulihkan segera pelaburan, ekonomi negara – Tok Mat

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, tahun 2020 menyaksikan pelbagai drama politik yang terus menyuramkan lagi iklim pelaburan manakala pandemik Covid-19 terus meletakkan ekonomi Malaysia pada kemelesetan terparah dalam sejarah.

Untuk itu, kata Timbalan Presiden UMNO itu, Malaysia mesti segera mempunyai kerajaan yang stabil, Kabinet yang progresif dan dasar ekonomi yang revolutionary.

”Sesuatu mesti dilakukan segera. Kelesuan iklim pelaburan kita tidak boleh berterusan begini,” katanya

Berikut kenyataan penuh Mohamad yang dipetik daripada Facebook beliau:

Nikkei Asia dalam laporan teknologi terkini pada 4 Disember lalu melaporkan bahawa Indonesia terus menarik syarikat teknologi gergasi Amerika melabur dalam pelbagai perniagaan internetnya.

Facebook, Google and Microsoft telah melabur dalam angka beberapa bilion pada tahun 2020 walaupun Indonesia berhadapan dengan pandemik Corona yang meruncing. Begitu juga Temasik, Alibaba dan Softbank Japan.

Gojek, Tokopedia dan Bukalapak antara yang menerima pelaburan signifiken dalam bulan November 2020, dalam angka ratusan juta dolar Amerika.

Ekonomi digital Indonesia telah berkembang lima kali ganda semenjak 2015. Ia kini dianggarkan bernilai AS$44 bilion pada 2020 dan akan mencapai AS$125 bilion pada 2025. Menjelang tahun 2025, Indonesia akan menjadi ekonomi kelima terbesar dunia.

Malaysia, pada tahun 2020, menyaksikan pelbagai drama politik yang terus menyuramkan lagi iklim pelaburan. Pandemik Corona terus meletakkan ekonomi Malaysia pada kemelesetan terparah dalam sejarah.

Baca juga:   Usah polemikkan nama kerajaan, ia masih PN - Shahidan
Baca juga:   DAP sudah buat pemilihan parti, UMNO pun boleh

Tiga minggu dari sekarang, akan menyinsinglah fajar 2021. Kita akan mengakhiri tahun 2020 dengan tiada pencapaian penting, apatah lagi lonjakan baharu untuk kemajuan dan kebolehsaingan.

Negara jiran seperti Indonesia, Vietnam, Thailand dan Kemboja terus menunjukkan pencapaian ekonomi yang berdaya saing, menarik pelaburan teknologi dan menjadi negara perindustrian yang penting. Singapura pula memecut laju meninggalkan Malaysia jauh ke belakang.

Sesuatu mesti dilakukan segera. Kelesuan iklim pelaburan kita tidak boleh berterusan begini. Malaysia bermula dengan ekonomi perindustrian berorentasi eksport.

Sekarang sektor perindustrian kita sangat jauh terkebelakang. Malaysia pada hemat saya is experiencing premature deindustrialization. Sektor pertumbuhan baru seperti ekonomi digital, perbankan dan kewangan pula, terus malar tanpa impetus pertumbuhan radikal.

Kita telah membuang begitu banyak masa dan peluang dalam tahun 2020. Kita mesti meraikan kedatangan tahun 2021 dengan a bold, robust and inclusive economic agenda.

Agenda reset ekonomi mesti segera beralih kepada pertumbuhan yang berganda, pelaburan bermutu dalam sektor teknologi dan inovatif serta membuka pasaran dengan lebih agresif.

Untuk itu, Malaysia mesti segera mempunyai kerajaan yang stabil, Kabinet yang progresif dan dasar ekonomi yang revolutionary. Pandemik Corona tidak lagi boleh dijadikan alasan untuk ekonomi terus pegun dan terencat sebegini.

Sehingga sekarang, kita tidak melihat sesuatu yang meyakinkan menjelang terbitnya fajar 2021. Semoga semua ini akan segera berubah kerana Malaysia sebelum ini adalah jauh lebih dinamik. Kita mesti segera menjadi yang terbaik semula di Asia Tenggara tanpa berlengah.

Baca juga:   DAP sudah buat pemilihan parti, UMNO pun boleh
Baca juga:   MoF akan permudahkan urusan agihan BKC

Wartawan

Terkini

Bersatu gesa Zahid direhatkan dari tugas TPM

TIMBALAN Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumi mengesa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid...

Lagi Artikel Berkaitan