27.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024

Inisiatif DataKITA dilancar

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) melancarkan inisiatif DataKITA sempena Bulan Teknologi Malaysia (MTM 2020) untuk melonjakkan lagi ekosistem data nasional di negara ini.

MDEC dalam satu kenyataan berkata, inisiatif yang sedang berlangsung itu diperkenalkan  dengan acara DataKITA. Pulse, program maya berlangsung pada 21 hingga 22 November 2020.

Katanya, DataKITA sedang mempersiapkan Malaysia untuk tetapan dunia baharu data yang didorong oleh teknologi Revolusi Industri Keempat (4IR) yang memerlukan keterbukaan dalam perniagaan dan evolusi digital.

“Menerusi inisiatif itu, MDEC akan bekerjasama rapat dengan perusahaan dan pihak berkepentingan dalam ekonomi data negara.

“Mereka akan melakukan ini untuk membantu perniagaan memulakan perjalanan transformasi data mereka melalui pendekatan terstruktur, memanfaatkan literasi data, analisis data, pemerintahan, perkongsian data dan kecerdasan buatan (AI),” kata kenyataan itu semalam.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengerusi MDEC, Datuk Rais Hussin Mohamed Ariff berkata, Malaysia mesti bersiap sedia untuk berhadapan dengan dunia yang melangkaui norma baharu.

Advertisements

Menurutnya, untuk mencapai tahap evolusi perkembangan yang seterusnya, Malaysia mesti mengambil alih teknologi 4IR yang akan mendorong ekonomi digital.

“Ketika Malaysia berubah secara digital ke arah Malaysia 5.0, perniagaan sekarang mesti memanfaatkan sepenuhnya ’emas baharu’ yang merupakan data untuk memahami pasaran dengan lebih baik, meningkatkan pendapatan, memperoleh segmen baru dan meningkatkan kecekapannya.

“Menerusi DataKITA, kami memperkasa rakyat Malaysia yang mahir secara digital, membolehkan perniagaan berasaskan digital dan mendorong pelabur dalam sektor digital untuk bergabung dengan populasi yang didorong oleh data ini, kita bekerjasama untuk merealisasikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030,” katanya.

Dengan memupuk transformasi data holistik antara rakyat, perniagaan dan kerajaan, DataKITA akan menjadi wadah utama untuk membantu Malaysia mengembangkan ekonomi digital yang didorong oleh data untuk menjadi pasaran maju yang menjadi contoh global dalam memimpin penyebaran data dalam masyarakat dan ekonomi.

DataKITA bakal berlangsung pada 21 hingga 22 November ini.

Pulse adalah acara maya tanpa henti selama 25 jam yang akan memberi inspirasi kepada perniagaan yang digerakkan secara digital dalam perjalanan transformasi data mereka dengan menghubungkan mereka dengan pihak berkepentingan dalam ekosistem dan pemimpin industri. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

212 terima penajaan Biasiswa YDPA sejak 2006 – Wan Dahlan

SERAMAI 212 warganegara Malaysia telah menerima Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) menerusi 19 penawaran sejak diperkenalkan pad 2006 sehingga...

Lagi Artikel Berkaitan