31.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Covid-19: Lebih 10,000 anggota, pegawai PDRM dikuarantin

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Kementerian Dalam Negeri (KDN) mendedahkan, lebih 10,000 pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM)  dikuarantin, manakala sekurang-kurangnya 200 lagi sedang dirawat selepas disahkan positif jangkitan Covid-19.

Menterinya,  Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, kadar jangkitan terhadap anggota polis yang tinggi telah membantutkan keupayaan serta kekuatan pasukan itu dalam penugasan menjaga keselamatan dan keamanan negara.

Menurutnya, pasukan polis adalah petugas barisan hadapan berpotensi besar terdedah kepada wabak Covid-19 kerana mereka berada paling hampir dengan rakyat, yang belum dipastikan tahap jangkitan.

Hamzah Zainuddin
Hamzah Zainudin

“Penularan wabak Covid-19 semakin membimbangkan dan ramai petugas barisan hadapan telah terdedah dengan risiko jangkitan wabak tersebut.

“Walaupun mereka (polis) memakai pelitup muka, penugasan anggota polis memerlukan mereka berkomunikasi secara dekat dengan rakyat. Penjarakan sosial tidak dapat diaplikasikan dengan sempurna dalam menentukan keselamatan dan keamanan negara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Hamzah berkata, terdapat juga anggota yang ditugaskan membantu pihak imigresen untuk menghalang pencerobohan masuk pendatang asing tanpa izin (PATI).

“Menerusi Op Benteng antara 1 Mei hingga 18 Okt, pasukan keselamatan telah menahan 497 Pati dan 28 tekong yang cuba memasuki dan keluar negara melalui Sarawak,” katanya sambil mengakui bahawa sumber dan kekuatan polis telah digunakan pada tahap maksimum.

Baca juga:   Isu kalimah Allah: Pemilik FB Mujahidah Malaysia disiasat

Sementara itu, Hamzah menyeru rakyat Malaysia untuk menghargai pengorbanan petugas barisan hadapan dan bersama-sama melawan wabak ini seperti yang dititahkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Baca juga:   TNB tak potong bekalan elektrik hingga 30 Jun

Ujar beliau, penghargaan tertinggi harus diberikan kepada PDRM kerana semenjak penularan wabak itu, ramai dalam kalangan anggota polis yang telah berjuang tanpa menghiraukan penat lelah.

“Ramai juga antara mereka yang masih belum pernah berehat atau meluangkan waktu bersama keluarga. Kita sedang ketandusan masa dan sekarang bukan waktu untuk berpolitik atau melobi sokongan terhadap individu tertentu menjadi Perdana Menteri,” katanya.

Wartawan

Terkini

SPRM bekukan akaun bank Bersatu

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membekukan akaun bank Bersatu. Tindakan tersebut berlaku sehari selepas parti terbabit mendedahkan akaun...

Lagi Artikel Berkaitan