33.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 25, 2021

Covid-19: Lebih 10,000 anggota, pegawai PDRM dikuarantin

Must Read

KUALA LUMPUR – Kementerian Dalam Negeri (KDN) mendedahkan, lebih 10,000 pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM)  dikuarantin, manakala sekurang-kurangnya 200 lagi sedang dirawat selepas disahkan positif jangkitan Covid-19.

Menterinya,  Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, kadar jangkitan terhadap anggota polis yang tinggi telah membantutkan keupayaan serta kekuatan pasukan itu dalam penugasan menjaga keselamatan dan keamanan negara.

Menurutnya, pasukan polis adalah petugas barisan hadapan berpotensi besar terdedah kepada wabak Covid-19 kerana mereka berada paling hampir dengan rakyat, yang belum dipastikan tahap jangkitan.

Hamzah Zainuddin
Hamzah Zainudin

“Penularan wabak Covid-19 semakin membimbangkan dan ramai petugas barisan hadapan telah terdedah dengan risiko jangkitan wabak tersebut.

“Walaupun mereka (polis) memakai pelitup muka, penugasan anggota polis memerlukan mereka berkomunikasi secara dekat dengan rakyat. Penjarakan sosial tidak dapat diaplikasikan dengan sempurna dalam menentukan keselamatan dan keamanan negara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   PH punca anti-Islam cabar Islam- Abdul Hadi

Hamzah berkata, terdapat juga anggota yang ditugaskan membantu pihak imigresen untuk menghalang pencerobohan masuk pendatang asing tanpa izin (PATI).

“Menerusi Op Benteng antara 1 Mei hingga 18 Okt, pasukan keselamatan telah menahan 497 Pati dan 28 tekong yang cuba memasuki dan keluar negara melalui Sarawak,” katanya sambil mengakui bahawa sumber dan kekuatan polis telah digunakan pada tahap maksimum.

Sementara itu, Hamzah menyeru rakyat Malaysia untuk menghargai pengorbanan petugas barisan hadapan dan bersama-sama melawan wabak ini seperti yang dititahkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Baca juga:   Mana RM15 juta wang jualan permit Utusan, Kosmo?

Ujar beliau, penghargaan tertinggi harus diberikan kepada PDRM kerana semenjak penularan wabak itu, ramai dalam kalangan anggota polis yang telah berjuang tanpa menghiraukan penat lelah.

“Ramai juga antara mereka yang masih belum pernah berehat atau meluangkan waktu bersama keluarga. Kita sedang ketandusan masa dan sekarang bukan waktu untuk berpolitik atau melobi sokongan terhadap individu tertentu menjadi Perdana Menteri,” katanya.

Latest News

Pelajar UiTM raih tempat pertama peperiksaan perakaunan dunia

CYBERJAYA - Kejayaan seorang pelajar Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi MARA (UiTM) meraih pencapaian tertinggi peringkat dunia dalam peperiksaan program...
Baca juga:   Lelaki terselamat, kereta dipandu melawan arus terbabit kemalangan

Fasa ke-2 TRP diperluaskan di Pulau Pangkor

More Articles Like This