26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 24, 2021

Projek akhir penuntut Malaysia dapat pengiktirafan di AS

Must Read

KUALA LUMPUR – Projek tahun akhir seorang penuntut Malaysia di University of Maryland, Amerika Syarikat (AS) mendapat pengiktirafan untuk dibangun dan dimajukan oleh universiti itu.

Menerusi projek ‘Sleep Good Hood’, Ainul Wadhihah Abdul Rahim, 23, telah terpilih mengikuti program Mpowering the State Enreprenuership Fellowship.

Anak petani kelahiran Kampung Air Merah, Mersing, Johor itu sedang mengikuti pengajian Kejuruteraan Bio di peringkat ijazah sarjana muda, dan kini ditawarkan mengikuti pengajian sarjana profesional di universiti yang sama.

Menurut pelajar tajaan Majlis Amanah Rakyat (Mara) itu, hasil kajian dihasilkan itu berjaya menarik perhatian penuh pihak universiti untuk diketengahkan dalam program tersebut.

Sumber: UMMC

“Saya akan berkolaborasi dengan pelbagai pihak terutamanya University of Maryland Medical Centre di Baltimore untuk menghasilkan alat perubatan yang dapat meningkatkan kualiti tidur para pesakit di Unit Rawatan Intensif (ICU),” katanya yang dipetik dari Ewarta Mara hari ini.

Baca juga:   Trak tunda bawa dadah RM23.72 juta, dua beranak ditahan

Ainul Wadhihah berkata, apabila kembali ke tanah air kelak, dia berhasrat berganding bahu dengan pihak Mara untuk membantu meningkatkan taraf teknologi di hospital-hospital kerajaan seluruh negara.

Dia berkata, selain mengikuti pengajian di University of Maryland, dia turut bekerja sebagai felo di Robert E. Fischell Institute for Biomedical Devices.

Latest News

67.61 peratus guru sudah divaksin – Radzi

CYBERJAYA - Sebanyak 67.61 peratus daripada keseluruhan jumlah guru di seluruh negara telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19...

More Articles Like This