24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

PM persoal jumlah sebenar MP sokong Anwar

Mesti Baca

TAMBUNAN – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mempersoalkan kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa mendapat sokongan majoriti daripada Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan baharu. 

Menurut Muhyiddin, Presiden PKR itu gagal menyatakan jumlah ahli Parlimen yang menyokongnya tanpa mengemukakan sebarang akuan bersumpah (SD). 

“Dia (Anwar) buat kenyataan dan apabila kita tanyakan siapa yang sokong dia dan siapa yang telah memberikan SD untuk menyokong dia, dia tidak menjawab, dia kata tunggu lagi.

“Tetapi setakat hari ini saya sendiri pun tidak tahu, kenyataan itu mungkin betul mungkin tidak,” katanya yang dipetik Bernama hari ini. 

Anwar dalam sidang media Rabu lalu mendakwa mendapat sokongan yang “kukuh dan meyakinkan” daripada Ahli Dewan Rakyat untuk membentuk kerajaan baharu menggantikan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin Muhyiddin.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata kesemua Ahli Parlimen daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) juga telah menyatakan sokongan kepada kerajaan pimpinannya dan menafikan memberi sokongan kepada Anwar.

Malah, menurutnya beberapa ahli Parlimen daripada UMNO yang dikatakan menyokong Anwar juga telah menafikan penglibatan mereka.

“Dalam beberapa hari selepas pengumuman (Anwar) itu banyak kenyataan daripada Ahli Parlimen UMNO yang menafikan. Mereka tidak masuk dalam senarai itu. 

Baca juga:   Tengku Razaleigh perlu berhati-hati dengan kumpulan pendesak

“Dengan jawapan yang menafikan itu, saya menjadi lebih ragu-ragu lagi adakah ia betul atau hanya kenyataan politik,” katanya. 

Muhyiddin berkata beliau juga telah merujuk perkara itu kepada Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun dan dimaklumkan yang beliau masih lagi Perdana Menteri.

Baca juga:   Februari 10 menggamit memori Anwar masuk penjara (sekali lagi)

“Mungkin apabila Yang di-Pertuan Agong sudah ditunjukkan bukti (sokongan) kalau ada, maka tentu Agong titah supaya saya menghadap baginda tetapi sampai sekarang saya tidak dipanggil (Istana),” katanya. 

Sementara itu, Setiausaha Agung PN Datuk Seri Hamzah Zainudin menyifatkan dakwaan Anwar itu sebagai sandiwara politik.

Beliau berkata dakwaan Anwar itu hanya ‘mimpi September’ Ahli Parlimen Port Dickson itu untuk menjadi Perdana Menteri.

“Dakwaan itu tidak datang dengan bukti, dengan jumlah kerusi, malah setakat ini semua nama pemimpin  kita yang didakwa ada dalam senarai menyokong Anwar sudah menafikan perkara itu,” katanya.

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan