31 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024

Kami ada perancangan besar untuk Kerteh FC – Oscar Riera

Mesti Baca

Lukman Ismail
Lukman Ismail
Editor Edisi 9

KUALA LUMPUR – Penasihat Teknikal Kerteh FC, Oscar Riera mempunyai perancangan besar untuk kelab bola sepak komuniti itu namun perkara tersebut belum dapat didedahkan.

Beliau yang mempunyai pengalaman luas mencungkil bakat-bakat muda untuk diketengahkan di Eropah khususnya di Sepanyol berkata, perkara itu akan diserahkan kepada pengurusan Kerteh FC dan ia akan diumumkan apabila tiba masanya.

OSCAR RIERA

Menerusi balasan e-mel kepada Edisi 9, Oscar memberitahu projek itu diyakini bersifat inovatif dan profesional serta tidak pernah dimiliki oleh mana-mana kelab termasuk dari liga utama Malaysia.

Berikut lima soalan Edisi 9 kepada Oscar berhubung kerjasama beliau dengan juara berganda Liga Amatur Terengganu 2019 itu.

EDISI 9: Mengapa anda menerima pekerjaan ini untuk Kerteh FC, sebuah kelab bola sepak kampung kecil, dan bukannya memilih nama-nama besar dalam Liga Malaysia?

OSCAR: Seperti anda sedia maklum, dunia bola sepak profesional adalah rumit yang penuh dengan minat ramai orang. Saya telah menghabiskan bertahun-tahun sebagai pengarah antarabangsa RCD Espanyol di Barcelona dan saya sangat berpengalaman dalam bola sepak liga profesional di Sepanyol dan di seluruh dunia.

Sekarang saya mencari projek yang menarik dan mengujakan. Saya suka bekerjasama dengan orang yang sederhana, ikhlas dan profesional. Bekerja dengan Kerteh FC adalah cabaran baharu bagi saya, dan kita semua akan mengubah sebuah kelab dari tempat kecil menjadi kelab hebat yang dikenali oleh semua.

EDISI 9: Sebagai penasihat teknikal, apakah tanggungjawab anda kepada Kerteh FC dan para pemainnya?

OSCAR: Tanggungjawab saya sekarang adalah mengkaji struktur, organisasi dan fungsi kelab. Dari sini saya mencadangkan projek profesional untuk dikembangkan dalam tempoh tiga tahun ke depan dan menjalin hubungan dengan kelab-kelab di Sepanyol untuk mengembangkan program peningkatan bagi para pemain dan jurulatih,

EDISI 9: Apakah rancangan anda untuk Kerteh FC bagi jangka pendek dan jangka panjang?

OSCAR: Pada masa ini saya tidak dapat memberitahu anda apa-apa, kelab akan menerima projek saya tidak lama lagi dan apabila tiba masanya ia akan diumumkan. Tetapi apa yang dapat saya yakinkan anda bahawa ini akan menjadi projek inovatif dan profesional yang tidak dimiliki oleh mana-mana kelab divisyen utama di Malaysia.

EDISI 9: Apa perspektif anda mengenai Kerteh FC itu sendiri? Masa kini dan akan datang?

OSCAR: Hari ini hebat, kami juara liga, kami mempunyai sekolah dengan lebih daripada 150 pemain dan dengan organisasi liga di rantau ini. Masa depan, kami akan memperbaiki dan mengembangkan semua program yang sedang berjalan. Masa depan penuh bersemangat dan seperti yang saya katakan sebelumnya kita menunggu sedikit masa lagi untuk membentangkan projek teknikal baharu.

EDISI 9: Adakah terdapat kelab-kelab lain di Malaysia, Asia Tenggara atau Asia yang menggunakan perkhidmatan anda?

OSCAR: Tidak sama sekali, saya sekarang fokus kepada Kerteh FC dan saya berharap dapat bersama mereka selama mungkin untuk membangunkan projek ini.

Terkini

MQA saran IPT lahirkan lebih ramai profesor praktis

KUALITI pendidikan tinggi negara akan terus meningkat dengan melahirkan lebih ramai 'professor of practice' atau profesor praktis. Ketua Pegawai Eksekutif...

Lagi Artikel Berkaitan