25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, December 5, 2022

Belum buat saringan kedua Covid-19, 414 rakyat Malaysia diburu

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Polis akan menggiatkan usaha memburu sebanyak 414 rakyat Malaysia yang dikuarantin 14 hari di rumah selepas pulang dari luar negara tetapi masih belum menjalani ujian saringan Covid-19 kali kedua.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengulangi amaran itu selepas pengumuman dibuat pada minggu lalu supaya 1,400 orang yang diburu oleh pihak polis tampil membuat saringan dan kini berbaki 414 orang.

Katanya, selepas beliau mengumumkan amaran supaya mereka tampil buat saringan kedua pada hari ke-13, daripada 1,400 tinggal 600 lebih pada hari berikutnya.

“Saya difahamkan hari ini tinggal 414 orang. Sama ada mereka berdegil atau tidak tahu tentang SOP (prosedur operasi standard) tersebut.

“Saya harap 414 ini pergilah dengan segera ke klinik-klini kesihatan berdekatan atau hubungi Kementerian Kesihatan untuk melakukan saringan kesihatan buat kali kedua supaya mereka disahkan sama ada positif atau negatif,” katanya yang dipetik mStar.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai perkembangan berhubung lebih 1,400 rakyat Malaysia enggan tampil mematuhi SOP menjalani saringan kali kedua pada hari ke-13 dikuarantin di rumah selepas pulang dari luar negara .

Baca juga:   Covid-19: Kadar positiviti tinggi walau ada trend penurunan

Ismail Sabri berkata, polis akan terus memburu mereka yang enggan melakukan ujian saringan kali kedua itu.

“Kalau 414 masih belum tampil, pihak polis akan datang ke rumah mereka untuk membantu mereka pergi ke klinik-klinik ke kesihatan

Baca juga:   Jangan jadi populis manipulasi isu vaksin - Wanita UMNO

“Jadi kalau selesa pergi sendiri, tak perlu tunggu polis membawa mereka ke klinik-klinik kesihatan,” tambahnya.

Terdahulu, Ismail Sabri berkata, golongan itu wajib menjalani saringan kedua pada hari ke-13 selepas didapati negatif pada ujian pertama.

Jika gagal berbuat demikian, beliau berkata, mereka melanggar SOP ditetapkan serta akan dikenakan tindakan bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Wartawan

Terkini

Safawi ke Ratchaburi FC – JDT

JOHOR Darul Ta'zim (JDT) akhirnya mengesahkan perpindahan Safawi Rasid ke Liga Thailand secara pinjaman. Berita berkenaan diumumkan dalam kenyataan yang...

Lagi Artikel Berkaitan