26.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 22, 2024

PH tidak pandang Chini, lebih berselera dengan Putrajaya

Mesti Baca

Lukman Ismail
Lukman Ismail
Editor Edisi 9

NAMPAKNYA Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini sedikit pun tidak mengghairahkan di mata Pakatan Harapan (PH) dan PKR apabila parti itu mengumumkan untuk tidak bertanding dalam Pilihan Raya Kecil kawasan itu 4 Julai nanti.

Sebaliknya PH lebih berselera untuk merampas kembali Putrajaya dengan diketuai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad selaku general perang untuk menjatuhkan kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan mengambil semula kerusi Perdana Menteri yang dllepaskannya secara sukarela Februari lalu.

Justeru tidak hairan apabila Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail semalam mengumumkan partinya tidak bertanding di Chini dengan alasan bimbang dengan wabak COVID-19 yang masih pulih sepenuhnya.

Lagipun PH tahu harapannya untuk merampas kerusi DUN Chini dalam Parlimen Pekan, kawasan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu adalah sangat mustahil, apatah lagi UMNO akan bertanding atas nama Muafakat Nasional (MN) dengan kerjasama Pas.

Kerusi DUN Chini kosong susulan kematian penyandangnya, Datuk Seri Abu Bakar Harun, akibat serangan jantung pada 7 Mei lepas.

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu, Abu Bakar berhadapan dengan tiga penjuru dari Pas dan PKR dan memperoleh sebanyak 10,027 undi. Allahyarham menang dengan majoriti 4,622 undi.

Melihat rekod kemenangan BN di Chini itu, jelas PKR tidak mempunyai kekuatan untuk melawan wakil UMNO/MN memandangkan calon Pas yang menentang Abu Bakar, Mohd Fadhil Noor mampu meraih 5,405 sementara Mohamad Razali Ithnin (PKR) hanya 1,065 undi.

Ini bermakna jika jumlah undi yang diperoleh oleh calon UMNO dan Pas itu digandingkan, jelas PH tidak mampu menggugat kekuatan UMNO/MN di Chini apatah lagi dalam situasi politik hari ini yang sentimen rakyat cenderung menolak PH selepas mereka merasakan ditipu dalam PRU-14 lalu.

Justeru, tidak hairan jika ramai melihat keputusan PH/PKR untuk tidak bertanding di Chini kerana bimbang wakil mereka kalah teruk sekali gus menambahkan lagi kerosakan reputasi parti yang hanya memerintah negara selama 22 bulan itu.

Walaupun PKR mengesahkan tidak akan meletakkan calonnya di Chini, namun masih ramai yang berharap agar Parti Amanah Negara (Amanah), yang merupakan satu lagi parti komponan PH mengambil alih menggalas cabaran tersebut.

Sehingga kini tiada sebarang pernyataan daripada Amanah sama ada sedia bertanding di Chini menggantikan PKR atau sebaliknya.

Cuma Pengerusi PH Pahang, Fuziah Salleh yang sebelum ini beriya-iya berkata akan melawan UMNO/MN habis-habisan di Chini terpaksa menukar haluan untuk memberi sokongan kepada calon Bebas, jika ada.

Bagaimanapun, keputusan PH/PKR untuk tidak meletakkan calon di Chini disambut baik oleh Setiausaha Agung BN, Tan Sri Annuar Musa.

Dalam twitternya semalam, Menteri Wilayah Persekutuan itu berkata, beliau mengalu-alukan keputusan tersebut kerana ia memberi kebaikan kepada semua pihak memandangkan COVID-19 masih menular.

“BN mengucapkan terima kasih atas pendirian PH itu,” kata Annuar dalam ciapannya. – Edisi 9

Terkini

Malaysia guna kaedah Jepun tangani bencana negara – Zahid

MALAYSIA bakal mengaplikasikan beberapa kaedah baharu yang digunakan oleh Jepun dalam pengurusan bencana di negara itu, termasuk penggunaan teknologi...

Lagi Artikel Berkaitan