32.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 29, 2023

Ibrahim kunjungi Duta Iran

Mesti Baca

Zulkiflee Bakar
Zulkiflee Bakar
Penulis Khas Edisi 9

MUNGKIN ramai yang tidak tahu bahawa Presiden PUTRA, Datuk Ibrahim Ali merupakan satu-satunya rakyat Malaysia yang berpeluang bertemu dengan pemimpin Revolusi Iran, Ayatollah Ruhollah Musavi Khomeini pada Disember 1978 di pinggir kota Paris, Perancis.

Pertemuan bersejarah itu yang turut dihadiri oleh isteri beliau, Datin Rahoya Idrus dirakamkan oleh Ibrahim dalam buku Wawancara Bersama Imam Khomeini yang diterbitkan pada tahun 1979 dan dicetak sebanyak 30,000 naskhah dan buku Perjuangan Tanpa Noktah yang memaparkan biografi bekas Ahli Parlimen Pasir itu.

Walaupun pertemuan berkenaan berlangsung 42 tahun lalu, namun hubungan baik Ibrahim dengan pemerintah Iran terus kekal sehingga ke hari ini.

Ibrahim Ali bergambar dengan pemimpin Revolusi Iran, Ayatollah Ruhollah Musavi Khomeini pada Disember 1978 di pinggir kota Paris, Perancis.


Sempena ulang tahun ke-31, kembalinya Khomeini ke rahmatullah, Ibrahim mengadakan kunjungan hormat ke atas Duta Besar Iran Ke Malaysia, Ali Asghar Mahommadi di Kuala Lumpur, Jumaat lalu.

Dalam pertemuan tersebut mereka turut berbincang mengenai hal-gal geopolitik dunia.

Iran mengadakan Hari Peringatan kematian Allahyarham Khomeini pada 7 Jun setiap tahun. – EDISI9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Pengecualian visa: Aspek keselamatan negara tidak diabaikan – PM

SUSULAN pengumuman kerajaan mengenai pengecualian visa kepada beberapa negara baru-baru ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan...

Lagi Artikel Berkaitan