26.3 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024

Salur cadangan tangani kesan COVID-19 kepada kerajaan

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

KERAJAAN mengalu-alukan cadangan daripada orang ramai untuk dipertimbangkan bagi penggubalan Rang Undang-undang (RUU) Langkah Sementara Bagi Mengurangkan Kesan COVID-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Takiyuddin Hassan berkata, cadangan boleh dikemukakan melalui pautan http://www.bheuu.gov.my/index.php/ruu-covid19 sebelum ada pada 5 Jun 2020.

Jelas beliau, pelawaan itu terbuka kepada semua pihak berkepentingan termasuk pertubuhan bukan kerajaan.

“Penggubalan RUU ini merupakan komitmen kerajaan untuk meminimumkan impak penularan pandemik COVID-19 yang memberi kesan langsung ekonomi dan sosial kepada rakyat dan industri.

“Perlu diingatkan, segala cadangan untuk dimasukkan dalam RUU ini hendaklah berbangkit daripada kesan penularan wabak COVID-19 dan mempunyai impak terhadap perniagaan, firma termasuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan rakyat secara keseluruhan,” katanya dalam kenyataan media.

Inisiatif mengumpul cadangan itu adalah susulan keputusan mesyuarat penggubalan RUU berkenaan pada 28 Mei lalu.

Seperti yang diketahui umum, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang penularan COVID-19 memberi kesan terhadap ekonomi negara.

Kebanyakan PKS yang terjejas kerana tidak dibenarkan beroperasi pada fasa-fasa awal PKP.

Turut menerima kesan adalah perniagaan-perniagaan kecil seperti penjaja dan peniaga pasar malam yang sebahagian besarnya masih belum dibenarkan beroperasi sehingga kini.

Selain itu, ada rakyat yang hilang pekerjaan apabila syarikat mereka terpaksa ditutup atau mengambil langkah mengurangkan pekerja untuk menjimatkan kos operasi ekoran pendapatan terjejas.

Justeru, mereka yang menerima kesan secara langsung perlu mengambil peluang untuk menyuarakan pandangan mereka agar diberi pertimbangan sewajarnya oleh kerajaan.

Manfaatkan saluran yang disediakan agar RUU yang digubal kelak benar-benar berupaya untuk menangani kesan yang ditanggung mereka akibat COVID-19. – EDISI 9

Terkini

Amir Hamzah ketuai delegasi Malaysia ke mesyuarat IMF, WBG

MENTERI Kewangan II, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Musim Bunga Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF)...

Lagi Artikel Berkaitan